Govoreći o registraciji stočnog fonda, on je naveo da će se u Registar poljoprivrednih gazdinstava upisivati samo HID broj (identifikacioni broj farme) i kategorije stoke koje se nalaze na farmi.

"Svi ostali podaci koji će biti neophodni za ostvarivanje prava na subvencije, kao što su vrsta stoke, broj stočnog fonda i slično, Uprava za agrarna plaćanja, kao organ u sastavu Ministarstva poljoprivrede, će proveravati po službenoj dužnosti u Centralnoj bazi koju vodi Uprava za veterinu", rekao je Stegić.

Kako je objasnio, to znači da će sam proces prijavljivanja stočnog fonda u Registar poljoprivrednih gazdinstava biti pojednostavljen, a svi podaci neophodni za subvencije će se prikupljati elektronskim putem iz Centralne baze Uprave za veterinu u koju ovlašćeni obeleživači, odnosno veterinarske stanice, unose podatke.

"Veterinar mora da unese sve podatke poljoprivrednika o stočnom fondu i promenama u stočnom fondu u Centralnu bazu, jer ukoliko to ne uradi, postoji mogućnost da poljoprivrednik neće moći da ostvari pravo na subvenciju", kazao je on.

"Prošle godine u Registru poljoprivrednih gazdinstava je bilo prijavljeno oko 370.000 aktivnih gazdinstava", rekao je on i dodao da bi ove i naredne godine broj gazdinstava trebalo da ostane priblžno isti sa blagom tendencijom pada, "jer se sve više gazdinstava u Srbiji udružuje".

Podsetio je da od 2005. Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo registar, kako bi se prikupili svi relevantni podaci o poljoprivrednim gazdinstvima koji se koriste za planiranje mera u oblasti poljoprivrede, lakšu komunikaciju sa poljoprivrednicima i podaci na osnovu kojih poljoprivrednik ostvaruje pravo na subvencije.

"Zbog toga je od ključne važnosti za poljoprivredna gazdinstva je da prijave tačne podatke u Registar poljoprivrednih gazdinstava, jer u suprotnom mogu izgubiti pravo na pojedine subvencije", istakao je on.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da budu fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a gazdinstva ne plaćaju nikakvu naknadu za upis novog gazdinstva, odnosno obnovu registracije postojećeg gazdinstva.

Da bi se registrovalo poljoprivredno gazdinstvo, neophodno je da u gazdinstvu postoji najmanje 0,5 hektara obradive zemlje.

Poljoprivrednici koji žele da se upišu u registar gazdinstava treba da se obrate filijali Uprave za Trezor Ministarstva finansija gde će dobiti sve neophodne podatke, formulare koji su neophodni ovih dana stižu na kućnu adresu svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

izvor Beta

Mali oglasi Paraćin