U subotu 04.03.2017 godine sa početkom u 10:00h u Pozorištu Paraćin održana je prva IT konferencija NetNomadi posvećena frilens poslovima u organizaciji udruženja Tag-Web. Generalni pokrovitejl konferencije je Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacije u okviru programa podrške organizacije IT konferencije. Kako kažu organizatori konferenciju je dosta pomogla i opština Paraćin.

Konferencijom smo imali za cilj da predstavimo frilens poslove i poslove koje je moguće obavljati od kuće, poret IT poslova koji su najčešći postoje puno poslova koje mogu na ovaj način da se obavljaju (naprimer, pisanje sadržaja, inžinjerskih posvi, prevodioci ... ), kažu organizatori.

IMG 2217

Konferencija zbog velikog interesovanja je za samo deset dana imala rezervisana sva mesta tako da ukupan broj učesnika na konferenciji je bio preko 250 posetilaca (planirano je do 200 posetilaca), što samo pokazuje zainteresovanost mladih za ovu oblast. Nažalost interesovanje za konferenciju je bilo jako veće za ljude van Paraćina tako da organizatori kažu da je samo 20% bilo paraćinaca ostali posetioci su bili iz susednih gradova ali i iz Beograda, Niša, Bora, Pirota  ...

Konferenciju je otvorio predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i svim posetiocima poželeo dobrodošlicu. Konferenciju sa predavanjimaje otvorio Vladimir Trkulja iz Startit centra i govorio o značaju razvoja preduzetništva i tehnologije na lokalu.

Zatim je Jovana Miljanović prenela svoja iskustva u blogovanju i koliko je zapravo važno da kreirate svoj blog i kako sebe kroz blog da predstavite kao relevantnu osobu iz neke oblasti.

IMG 2274

Prvi blog predavanja je zatvorio Aleksandar Smoljanić frilenser iz Jagodine koji je predstavimo kako on to radi iz oblasti modelovanja i da je postigao da i svoju suprugu zaposli na ovaj način.

Nakon kraće pauze Ivan Radosavljević (iz Drenovca) je predstavio mogućnost za uređivanje fotografija kao frilenser. Zatim je Martina Anđelković vlasnica agencije Snajka de Madre prenela svoju priču kako je od novinarke uspešno promenila  svoje zanimanje i sada je vlasnik agencije za digitalno oglašavanje sa nekim od najvećim brendovima u Srbiji kao što je Exit i sl.

Nemanja Čedomirović je pokušao da prenese značaj angažovanosti i kako je to njemu pomoglo da dobije posao u Bosh-u bez da ga iko pitao za CV.

IMG 2237

Nakon pauze za ručan i malog iznenađenje koje su organizatori priredili u vidu violiniste Đorđa Miladinovića iz Jagodine koji je takođe i podelio svoja iskustav u frilens poslove u kreiranju muzike za reklame i sl, sledeći predavač je bila Nevena Sofranić koja je podelila informacije iz udruženja ITGirls i o značaju za edukaciju ali i koliko zapravo u Srbiji nedostaje programera jer Nevena kao vlasnica agencije Omnes Group ima potrebu  da angažuje osobe iz IT sektora.

Sledeći predavač je bio Milan Ivanović iz udruženja WordPress Srbija i predstavio mogućnosti koje nam ova platforma omogućava da je naučimo i da uz pomoć nje dođemo do posla. Inače WordPress je jedan sistem koji pomaže da uređujemo svoje web sajtove koliko je zapravo popularna govori i podatak da svaki treći web sajt na internetu radi na ovoj platformi.

Sledeći predavač je bio fenomenalni Nemanja Sekulić digitalni umetnik i pokazao svoje radove i kako je za neke od svojih radova dobio iznose koje su i njemu bile nerealne u početku. Nemanja je ispričao da kao retušer i za posao kojim se on bavi zaista postoji veliko interesovanje. 

Na kraju predavač Petar Vasić je podelio sa svima svoju priču kako je prodavca upaljača na ulici došao do vlasnika digitalne agencije i kako se zaljubio u prodaju i iskoristio sva ta znanja da sada bude vlasnik jedne od najboljih digitalnih agencija Vasić Media. 

Kako su nam učesnici preneli konferencijom su bili oduševljeni kao i predavačima i jedva čekaju sledeći godinu ukoliko organizatori skupe dovoljno snage da organizuju. Na pitanje organizatora dobili smo odgovor da još uvek ne razmišljaju o tome jer organizacija ovog tipa konferencije zahteva da se uključi veći broj učesnika kao i privreda iz lokala što ove godine nažalost nije bilo. Jako nam je žao što nismo mogli da animiramo privrednike iz Paraćina da nam se pridruže i da budu sa nama na ovom projektu, kao da nisu imali interes, evo vidite ovde je oko dvestotine učesnika iz drugih gradova zašto im nismo predstavili lokalna preduzeća i lokalne potencijale

Takođe i Kanal M Paraćin je uradio najavu konferencije

Još jednom organizatori su nam napomenuli da naglasimo i da pozovemo sve ljude koji žele da na bilo koji način da pomognu i da se priključe ovoj inicijativi, možete ih kontaktirati na zvaničnom web sajtu ili na nekoj od društvenih mreža

fotografije Foto-Tag-Web

Mali oglasi Paraćin