U sredu 28. Decembra 2016, je u Kulturnom centru u Paraćinu održana književna sedeljka, treći po redu mini sajam, paraćinskog kluba "Mirko Banjević", na kojoj su predstavljeni radovi iz protekle godine. Klub aktivno radi na promovisanju pisane reči, pa ni ove godine zasluge piscima nisu izostale.

Đorđe Petković, kao najstariji član ovog Književnog kluba je imao uvodnu reč, i ujedno je i predstavio svoj rad u 2016. godini, 16 biltena i 22 priznanja, što svakako nije mala stvar za počasnog člana ovog kluba.

Predsednica Književnog kluba "Mirko Banjević", Olga Mančić-Ružić se zahvalila prisutnima, i izrazila zadovoljstvo zbog postignutih rezultata i uspešnosti kluba u protekloj godini. U 2016. njene pesme su objavljene u 8 zbornika i tri prestižne antologije pesama.

mirko banjevic

Doktor Predrag Jašović je svojom pričom, ukazao na smisao ovakvog okupljanja. Pružio je mali osvrt na njegov rad u prethodnoj godini i dostignuća u srpskoj književnosti, kao i rad na naučnim radovima od nacionalnog značaja. Svojim doprinosom srpskoj književnosti, slobodno možemo reći da su njegovi radovi uvršteni u neke od najpoznatijih srpskih publikacija.

Reč je dobila Gordana Vojinović ispred Kulturnog centra, zahvalila se prisutnima i predstavila svoj rad. Objavljena poezija i dostignuti rezultati u protekloj godini.

Gordana je ujedno i predstavila roman epske fantastike inspirisan slovenskom mitologijom, mlade autorke Milene Stojanović, "Petruški zmaj", objavljen od strane izdavačke kuće "Otvorena knjiga" i promovisan na sajmovima knjiga u Beogradu i Nišu. Milena nije mogla da prisustvuje ali su spomenuti njeni rezultati. Priče su joj objavljenje u 11 štampanih izdanja časopisa u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj. Njene kratke priče objavljene su u 6 zbornika, u Srbiji i u specijalnom zborniku Makrokozma 21 u Crnoj Gori. Milena je dobitnica treće nagrade na konkursu "Slovo Ćirilovo", biblioteke Nastasijević. 4 priče joj se trenutno prevode u Sloveniji. Preko 20 priča joj je objavljeno prethodne godine u elektronskim izdanjima. Milena je takođe potpisana i kao recezent knjige "Zavičajni muk" pisca iz Bosne, Borisa Petrovića.

mirko banjevic2

Tomislav Đokić je govorio o zadovojstvu zbog postignutih rezultata, a njegove priče i pesme za decu su objavljivane u brojnim publikacijama, zajedničkom zborniku Klubova "Mirko Banjević" i "Dušan Matić", gde je potpisan i kao recezent.

Jovana Živadinović je u prethodnoj godini objavila zbirku pesama "Kad oblak zaplače", koju je promovisala u paraćinskom Kulturnom centru.

Gordana Miljković je predstavila svoje uspehe, zastupljene pesme u brojnim zbornicima i časopisima. Član je Udruženja književnika Srbije, KZJ, S.K.O.R.-a.

Mila Marković je zastupljena u preko 20 zbornika, svojim pesmama. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Dušan Ružić je svoje pesme i haiku objavio u brojnim publikacijama, a ove godine je za najlepšu pesmu o vinu poneo titulu "Vinskog princa", i za ljubavnu poeziju dobitnik Prve nagrade u Aleksincu. On je takođe učesnik brojnih likovnih kolonija.

mirko banjevic3

Milena Vučković je govorila o svojoj poeziji, zastupljena je u nekoliko zbornika, portalima, i dobitnica nagrada za svoje pesme.

Književni klub "Mirko Banjević" je ponosan na postignutne rezultate i već ostvarene pisce koje ima među svojim članovima. Ovaj klub je uspeo da svakog meseca organizuje književne sedeljke, predstavi nove autore, objavi nove zbirke pesama, i zajednički zbornik sa književnim klubom iz Ćuprije. Nadamo se da će im naredna godina biti još bolja nego prethodna, da će doneti još više objavljenih knjiga, nagrada i priznanja.

M.S.

Mali oglasi Paraćin