Portal OpštinaParaćin.Info želi da pozove sve one koji nas redovno prate i čitaju da svojim doprinosom pomognu Dejanu Stevanoviću - Jagodi, kome je potreban novac za lečenje matičnim ćelijama da ponovo prohoda.

Dejan Stevanović - Jagoda je rođen 1974. godine u Kragujevcu, i do 7. juna 2014. godine živeo je normalnim životom, kada mu se život promenio u jednoj sekundi...  Tog dana, Dejan je po njegovim rečima krenuo motorom u Užice na moto skup i kod Čačka doživeo tešku saobraćajnu nesreću,  kad mu je bez žmigavca izleteo auto ispred njega, u kojoj je zadobio tešku povredu grudnog koša, kao i tešku povredu kičmenog stuba i kičmene moždine, nakon čega više uopšte nije mogao da hoda.

Nakon sedam meseci bolničkog lečenja i operacije kičme krajem 2015. godine, stekli su se zdravstveni uslovi za lečenje  matičnim ćelijama koje bi Dejanu omogućilo da ponovo hoda, radi, vozi i živi normalnim životom kakav je imao pre nesreće. Kako je lečenje matičnim ćelijama veoma skupo, krug prijatelja i porodica su se angažovali da sakupe novac, kako bi ovaj mlad čovek ponovo prohodao.

Moto klub "White angels" je kao i uvek do sada pokazao svoju humanost i u saradnji sa Dejanovim prijateljima organizovana je Moto žurka 8. Oktobra u prostorijama mesne zajednice 11. Kongres u Paraćinu, sa ciljem sakupljanja sredstava za produžetak lečenja.

"Da pomogneš Dejanu upiši 163 i pošalji SMS na 3030!  Takođe, Dejanu možeš pomoći i uplatom sredstava na dinarski ili devizni račun - za lečenje nedostaje 1.164.527 dinara.
Nadamo se da će se novac skupiti i da će se Dejan brzo oporaviti! Vaše malo Dejanu može da promeni život !!!"

pomoc paracin

LEČENJE MATIČNIM ĆELIJAMA
ŠTA SU LINIJE MATIČNIH ĆELIJA I ZAŠTO ISTRAŽIVAČI ŽELE DA IH KORISTE?
Linija matičnih ćelija je grupa ćelija koje potiču od jedne jedine originalne matične ćelije i uzgojena je u laboratoriji. Ćelije u liniji matičnih ćelija nastavljaju da rastu, ali se ne diferenciraju u specijalizovane ćelije. Idealno one ne bi imale genetskih defekata  i nastavile bi da još stvaraju matičnih ćelija. Iz linije matičnih ćelija se mogu uzeti grupe ćelija i zamrznuti da bi se skladištile ili podelile sa drugim istraživačima.
ŠTA JE TERAPIJA MATIČNIM ĆELIJAMA (REGENERATIVNA MEDICINA) I KAKO FUNKCIONIŠE?
Terapija matičnim ćelijama, takođe poznata i kao regenerativna medicina, proizvodi reparativni odgovor obolelog, nefunkcionalnog i povređenog tkiva koristeći matične ćelije ili njihove derivate. To je sledeće poglavlje u transplantaciji organa i koristi ćelije umesto organe donatora koji su brojčano ograničeni.
Istraživači gaje matične ćelije u laboratoriji. Ovim ćelijama se manipuliše da bi se specijalizovale u specifične tipove ćelija, kao što su ćelije srčanog mišića, krvna zrnca ili nervne ćelije.
 Nakon toga, specijalizovane ćelije mogu biti implantirane u nekoga. Na primer, ukoliko neko ima srčano obolenje, ćelije mogu biti ubrizgane u srčani mišić. Onda zdrave srčane ćelije koje su transplantirane mogu doprineti izlečenju bolesnog srčanog mišića.
 Istraživači su već pokazali da odrasle ćeije koštane srži koje su navođene da postanu ćelije nalik srčanim mogu izlečiti srčano tkivo kod ljudi, a dodatna istraživanja su u toku.
M. S.

Izvor: http://forum.motoasocijacijasrbije.com/index.php?topic=10714.0

 

Mali oglasi Paraćin