Predizborna tišina je u petak i subotu donela Paraćinu dva sjajna događaja, dve organizacije koje su doprinele da se glas kulture čuje, najjasnije i najčistije ta dva dana.

Kako su prethodnih dana Paraćin i njegovi građani bili preopterećeni raznoraznim političkim aktivnostima, što u samom gradu, tako i u selima, dosađivano im je stalnim pozivima raznih političkih aktivista, konačno su došla dva dana mira i tišine. A to je ono što je paraćincima baš trebalo, da bi okupili onu snagu koja će se boriti za bolje sutra, okupljeni su mladi talentovani ljudi.

Mladi dolaze

mladi dolaze

Fotografija Ivana Maksimović

22. Aprila u prostorijama kulturnog centra u Paraćinu, na tribini "Mladi dolaze", gde je svoj rad predstavilo više od 60 učesnika, a potom u subotu 23. Aprila u atrijumu gradske biblioteke jedno manje okupljanje književnika i muzičara, povodom obeležavanja Svetskog dana knjige. Tribina "Mladi dolaze" je jedna od brojnih tribina istoimenog projekta Udruženja književnika Srbije. Za cilj ima da talentovanim mladim ljudima koji pišu pruži stručnu pomoć, podršku ali i ono najbitnije afirmaciju u književnoj javnosti Srbije. Tako je u petak u Kulturnom centru preko 60 mladih ljudi predstavilo svoje pesme i priče, odlomke iz objavljenih knjiga ili rukopisa, obraćajući se na taj način predstavnicima Udruženja književnika Srbije: Grozdani Lučić Lalić i Branislavu Veljkoviću. Bilo je takođe gostiju iz Beograda koji su se predstavili paraćincima svojim radovima. Ove mlade ljude je predstavljala profesorka Ekonomsko - trgovinske škole - Irena Miletić, a svaki od učesnika dobio je knjigu na poklon. Muzičku podršku pružili su Ivan Milutinović i Marko Marković, na gitarama.

Obeležavanja Svetskog dana knjige

tisina za kulturuU subotu 23. Aprila od 12 časova su se okupili mladi umetnici u atrijumu biblioteke "Dr. Vićentije Rakić", zbog obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava. U organizaciji Književno - umetničke asocijacije "Artija" i Vladice Milenkovića, i direktorke biblioteke Leposavom Ivanković, okupili su se književnici Marko Antić, Aleksina Đorđević, Dejan Stanisavljević - Mesec, Milena Stojanović, Ilija Pavlović, koji je učestvovao i u slikarskim aktivnostima uz Stefaniu Veljković i Andriju Drenovakovića. Atrijumom je odzvanjala dobra muzika a za to je bio zadužen sastav New world disorder (Igor Đoković, Marko Marković, Đorđe Kocić, Petar Filipović). Vladica Milenković je nasmejao publiku i učesnike svojim aforizmima, Marko Antić je čitao poeziju iz zajedničke zbirke "Artikulisanje", Ilija Pavlović se predstavio poezijom, Milena Stojanović odlomkom iz romana "Petruški zmaj" i Aleksina Đorđević sa nekoliko reči o svojoj knjizi i borbi za kulturu u današnje vreme, što je kasnije otvorilo konverzaciju među autorima koji su se tu okupili baš sa istim ciljem, a to i jeste borba za kulturu.

Autor karikature Andrija Drenovaković

New world disorder

Fotografija Vladica Milenković

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin