Turska kompanija "Fistel internacional" koja je pre godinu dana kupila Fabriku tekstila "Branko Krsmanović" - "Štofaru" u stečaju počeće proizvodnju krajem leta.

stofara pocinje sa radom

Ovo su obećali prestavnici turske kompanije, prilikom "nedavne" posete Paraćinu, precizirao je u izjavi novinarima pravni zastupnik "Fistel internacional" Aleksandar Nikolić iz Jagodine.

Jedna hala u "Štofari" je pripremljena za proizvodnju, a do kraja leta iz Turske treba da se dopreme i instaliraju proizvodne mašine i edukuju radnici, "a za početak će biti zaposleno stotinu radnika, a konačan plan je da broj zaposlenih bude između 300 i 600 radnika".

Vrednost investicije je oko 15 miliona evra, a investiciju finansijski prati turska "Halk" banka. Turska kompanija je odlučila da "Štofara" ostane u oblasti tekstilne proizvodnje i da proizvodi sintetička vlakna, odnosno najlonski konac, koji je 90 odsto namenjenoizvozu. Oni su kupili 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima "Štofare" i sedam hektara zemljišta. "Štofara" je prodata, u drugom oglašavanju, na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu.

Turska kompanija je uradila i fabrički dimnjak, koji više nije potreban za proizvodnju, ali je simbol "Štofare".

Industrija tekstila "Branko Krsmanović" iz Paraćina bila je jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod ju je uvek zvao "Štofara", kažu građani Paraćina. Osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka izvozila je 65 odsto proizvodnje, a na poslednjem sajmu mode 1995.godine u Beogradu "Moda u svetu" osvojila je "Srebrnu košutu" za kvalitet tkanina i diplomu za dizajn "u veoma jakoj konkurenciji domaćih pamučaraca". Tih godina godišnja proizvodnja "Štofare" bila je dva i po miliona metara tkanine, 320.000 komada konfekcijskih proizvoda i 170.000 trikotažnih odevnih predmeta.

Bavila se preradom čiste runske vune i hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vune i sintetike, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.

izvor: B92

Mali oglasi Paraćin