U četvrtak 19. Novembra od 19 časova, u Kulturnom centru Paraćin je održana promocija knjiga pisca Aleksandra Tešića. Predstavljene su dve trilogije i najnovija knjiga 2084. Veče je vodila Milena Stojanović, takođe spisateljica epske fantastike, o kojoj se govorilo te večeri. Posetioci su imali prilike da čuju razne zanimljivosti o dve trilogije, u kojima je Tešić kombinovao epsku fantastiku, sa slovenskom mitologijom.

Aleksandar Tešić je rođen u Čačku, 5. marta 1961. godine. Detinjstvo je proveo u inostranstvu, gde je i počeo da piše. Studirao je prava. Zaposlen je u RTS-u kao prevodilac. Godinama je putovao po Srbiji i planinario, nesvesno sakupljajući građu za „Kosingas”. Živi u Beogradu sa suprugom i sinovima i svakodnevno prikuplja ideje za nove romane.

Prva trilogija Kosingas, odavno je poznata paraćincima, a prepun Kulturni centar je to i dokazao. I ako je promocija trajala puna dva sata, publika je pažljivo saslušala Aleksandra Tešića. Veče je upotpunio vokalno - instrumentalni sastav Buk, svojim izvođenjem etno pesama, i autorskih kompozicija Aleksandra Cupare, čija je i bila inicijativa za promociju.

Trilogija Kosingas obuhvata knjige Red zmaja, Bezdanj i Smrtovanje. U ovoj trilogiji glavni junak iz epskih pesama Kraljević Marko kreće na put po Srbiji, da bi otkrio reči starog proročanstva, a pomaže mu monah i vitez Reda zmaja - Gavrilo - tadašnji kosingas, prvi vitez među jednakima. I ako je sama priča borba između dobra i zla, u trilogiji se čitaoci mogu upoznati sa brojnim bićima iz slovenske mitologije, i narodnih predanja, sa raznim običajima koji su se praktikovali širom Srbije, kao i sa božanstvima slovenskog naroda i svakako sa prelepom prirodom Srbije. Aleksandar Tešić je govorio o začeću ideje, da srpskom narodu prikaže našu mitologiju, obuhvativši je u jednu sjajnu priču, smeštenu u vreme pre Kosovske bitke. Sukob između stare slovenske vere i nove Hrišćanske, prikazan je kroz brojne običaje, koji se kao i danas razlikuju od mesta do mesta. Gavrilo pomaže Kraljević Marku koji će i sam postati kosingas, uči ga, i savetuje dok putuju tražeći način da ne dozvole da se drevno proročanstvo ostvari i da se izliju sva zla stvorenja iz Ada, podzemlja u kome vlada Hromi Daba, otelotvorenje Dajboga. Marku pomažu zmajeviti junaci, vitezovi Reda zmaja u borbi protiv zlih sila mraka.

 

promocija knjige aleksandrat

U kulturnom centru je predstavljena i trilogija o slavnom junaku Milošu Obiliću, a ona prethodi dešavanjima u Kosingasu, i ako je objavljena nakon trilogije Kosingas. Sastoji se iz delova, Zmaj i Ždral, Koplje svetog Georgija i Vitez zatočnik. Priča prati sudbinu Miloša Obilića, od njegovog rođenja i odrastanja na dvoru slavnog cara Dušana Silnog, kao i brojne situacije u kojima će se oni naći. „ZMAJ I ŽDRAL“ pokriva poslednjih deset godina života cara Dušana, odnosno prvih deset godina života Miloša Obilića na Dušanovom dvoru. Uporedo teku dve priče – o stasavanju Miloševom i o najintrigantnijim godinama Dušanove vladavine koje su dovele do njegove nasilne smrti. U drugom delu se prepliće priča o slavnom koplju, i borbi za koplje, jer svako ko ga ponese u bitku ima osiguranu pobedu, ali i priča o Dušanovom sinu, Urošu, za vreme čije vladavine se srpsko carstvo osipa. U tom delu kreće priča o vitezima zatočnicima, koja se nastavlja i u trećem delu. Priča prati i sudbine glavnih junaka koji su oblikovali istoriju poznog perioda carstva: Vojislava Vojinovića, cara Uroša, carice Jelene, Simeuna Siniše, braće Mrnjavčevića…

U poslednjem delu trilogije o Milošu Obiliću zajedno sa njim i kosingasom Gavrilom krenućete u potragu za rogatom kacigom kneza Lazara i to tragom jednog starog grčkog mita vezanog za naše krajeve, saznaćete kako je Nepričava dobila svoje ime, kako su megdandžije postajali zatočnici – vitezovi koji su se borili umesto svojih gospodara, upustićete se u opasnosti zloglasne močvare Kolubare i Tamnave, osetićete užas bitke na Marici i žar pobede na Toplici, upoznaćete raskoš i strahote sultanovog saraja, otkrićete tajnu laguma Golubačkog grada... Ispratićete sudbine glavnih likova do Kosovskog boja.

Aleksandar Tešić je govorio i o svojoj najnovijoj knjizi, koja nosi naziv 2084. futurističkoj satiri, koja daje oštre kritike sadašnjeg društva, kroz zanimljivu priču o Rtanjskom čaju, naseljavanju Marsa, i stvarima koje se sada dešavaju u Srbiji i svetu, a čije će se posledice osetiti daleko kasnije.

Posetioci kulturnog centra su imali prilike da se lično upoznaju sa piscem, kupe knjige i dobiju potpise, niko se nije požalio na stajanje od dva i više sati, koliko je promocija trajala, a svaki trenutak beše ispunjen razgovorima o trilogiji Kosingas i trilogiji o Milošu Obiliću, kao i o novoj knjizi 2084., ali i o istoriji slavne srednjevekovne Srbije, njenim junacima, načinu života, običajima, zlim i dobrim bićima i božanstvima iz slovenske mitologije kao i o mogućoj budućnosti, koju je Tešić opisao u knjizi 2084.

 

promocija knjige Aleksandra

U kratkim trenucima kada razgovor nije vođen mogli smo da čujemo divnu muziku, koja je svakako upotpunila događaj, a i Aleksandar Tešić je govorio da je pisao uz melodiju Putem Kosingasa, Aleksandra Cupare. Verujem, da paraćinska publika očekuje ponovni dolazak pisca, sa novim knjigama, sa novim pričama bilo da su smeštene u davnu prošlost ili daleku budućnost.

M.S.

Mali oglasi Paraćin