Dan svetog apostola Tome, koga nazivaju "neverni Toma", jer nije poverovao u uskrsnuće Gospoda, pa se Isus Hrist ponovo javio svojim učenicima, i obratio se Tomi da pruži ruku i dodirne mu rebro, tako da više ne bude neveran, u opštini Paraćin se obeležava vašarom.

To je poslednji vašar u kalendarskoj godini i okuplja veliki broj prodavaca iz Srbije. Sveti Toma se proslavio za života mnogim čudesima, a svoju misiju je obavljao u Indiji. Pamti se i po tome što je u Novom Zavetu zapisano da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Svete Bogorodice, pa je na njegovo insistiranje otvoren grob. Tada se videlo da je njen grob prazan, da je vaskrsla i uznela se na nebo i da je od nje u grobu ostao samo Sveti pokrov koji je kasnije prenešen u crkvu u Carigradu. Po brojnosti svečara na dvanaestom mestu je Tomindan slava kod Srba.

Slave ga u mnogim krajevima kao Krsnu slavu. Slave ga i dunđeri i drvodelje kao, pa na taj dan ništa ne rade, nego se okupljaju u kući viđenijih majstora, gde svako donosi svoj prilog za gozbu i piće. Sveti Toma je bio veoma vešt drvodelja ali nikada nije deljao drvo na panju, nego na kamenu. Jednom naiđe đavo u obliku čarobne devojke, poče da ga iskušava, a sv. Toma udari sečivom u kamen i otupi sekiru. Svetitelj se toliko naljuti da potopi đavola u neku baru koja odjednom izazva silne kiše.

 

sv.toma

 

Njegovom sumnjom u vaskrsenje Gospoda Hrista, dobila se nova potvrda tog čudesnog događaja. Vaskrsli Gospod ponovo se javio učenicima da bi uverio Tomu. Gospod mu reče: “Pruži ruku švoju i mešni u rebra moja, i ne budi neveran nego veran”. Toma uzviknu: “Gospod moj i Bog moj”. Posle silaska Duha svetog, apostoli su kockom odlučivali kuda će ići na propoved i sveti Toma dobi daleku Indiju. Ohrabren Gospodom, mnogo je naroda tamo obratio hrišćanskoj veri, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Između ostalih, obratio je i dve sestre, žene dvojice kneževa Tertijanu i Migdoniju. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je apostol krstio ženu i sina Azana, osudio je svetitelja na smrt. Tako je sveti Toma okončao svoj zemni život. Pre smrti i on je, kao i drugi apostoli, bio čudesno prenet u Jerusalim na pogreb Presvete Bogorodice. Pošto je stigao kasno zamolio je da otvore grob Prečiste, ali njeno telo ne beše tamo. Gospod je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako je sveti Toma svojim neverovanjem utvrdio veru u vaskrsenje Gospoda, a svojom docnjom otkrio čudesno proslavljenje Matere Božje.

U Srbiji se očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i padom temperature. Više padavina biće krajem dana i tokom noći. Na jugoistoku Srbije pre podne i sredinom dana sunčano i veoma toplo. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar i tokom dana biće u skretanju na severozapadni. Minimalna temperatura od 8 do 14°C, maksimalna dnevna od 14°C na severozapadu do 25°C na jugoistoku Srbije.

Kako je ovo poslednji vašar u godini, a u opštini Paraćin veliki broj ljudi slavi sv. Tomu, prodavci se nadaju da će uprkos hladnom vremenu, prodaja biti dobra.

M.S.

Mali oglasi Paraćin