18. Avgusta je u bašti Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga Paraćina pesnici Književnog kluba ''Mirko Banjević'' razmenili su svoja pesnička iskustva sa pesnicima domaćina. Članovi KK ''Mirko Banjević'' Olga Mančić Lodika, Snežana Tanić, Mila Marković i Milena Stojanović. Gost večeri bio je uvaženi književnik, počasni član KK ''Mirko Banjević'' i član UKS Miroslav Dimitrijević...

mirko banjevic paracin

 

19. Avgusta je otvorena Đačka likovna kolonija sečenjem kolača. To je manifestacija koja se u Paraćinu - Grzi, organizuje se od 1995. Osnovni cilj ove kolonije jeste podizanje kulturnog i obrazovnog nivoa školske populacije, podsticanje i razvijanje đačke kreativnosti, edukacija kroz likovno i literarno izražavanje, prepoznavanje i usmeravanje talenata, ali i promocija grada Paraćina. Tokom trajanja manifestacije mladi slikari rade u izletištu Grza kod Paraćina. Rad se odvija u više radionica: slikarskoj, vajarskoj, ikonopisačkoj. Tokom boravka mladih stvaralaca na Grzi, s njima stalno rade pedagog, psiholog kao I specijalni gosti koji svake gosine upriliče ovaj skup.

djaci

 

U petak 21. Avgusta je izvedena monodrama "Durlanski masakr kratežom" po tekstu Dejana Stojiljkovića a sa Marjanom Todorovićem Maksom u glavnoj ulozi.

Priča prati nestašnog momka iz niškog naselja Durlan koji počinje da sumnja da ga devojka vara sa izvesnim Urošem iz Duvaništa. Kao vispren, paranoičan ali nadasve human čovek, naš junak odlučuje da celu tu stvar istraži jer je neprestana sumnja počela da se odražava na njegov celokupan život koji u sebi podrazumeva niz raznih sportsko-kulturnih aktivnosti, od pušenja gandže do prebijanja dužnika koji kasne sa kamatom. Glavni junak zato odlučuje da se suoči sa svojim strahovima i kreće, poput Mitra Mirića nekad, u susret svojoj sudbini, dobro naoružan pomenutom humanošću i arsenalom probranog oružja koje čini i kratež iz naslova, svojevremeno kupljen za određenu količinu vrhunske matevačke marihuane.

Pored glavne okosnice priče, koju čine ljubomora i akcija u maniru najboljih ostvarenja Čaka Norisa i Mirka Topalovića, glavni junak nam saopštava svoje svetonazore, životnu filozofiju, političko opredeljenje, istoriju svoje porodice kao i niz zanimljivih anegdota sa nikad dosadnog bivstvovanja na niškom asfaltu i kaldrmi. Istovremeno, "Durlanski masakr kratežom" je i socijalna satira i kritika društva u kome je moral postao pastorak, zakon trinaesto prase a Ceca srpska majka.

durlanski

 

Subota 22. Avgust rezervisana je za Kvartet‬ „Il belapese“ a paraćinskoj publici predstaviće se popularnim pop hitovima i muzičkim temama svetskih filmskih hitova sa njihovim aranžmanima i originalnim načinom muziciranja. Ima uspešnu i značajnu saradnju sa Italijanskim kulturnim centrom „Il belapese“ na čijim manifestacijama ostvaruje zapažene nastupe.Krajem 2013.godine pohadjaju Master Class poznatog američkog gudačkog kvarteta „Amernet“,a u novembru 2014. Master Class Davida Harringtona,osnivača i prve violine čuvenog „Kronos“ kvarteta. Sa velikim uspehom nastupaju u našoj zemlji, ali i širom sveta.

 

kvartet

Za ponedeljak 24. Avgust zakazano je druženje članova kluba ''Mirko Banjević'' i čitanje ljubavne poezije.

M.S.

Mali oglasi Paraćin