Samostalni sindikati poručili su danas da će braniti Srpsku fabriku stakla (SFS) do poslednje kapi krvi, da neće dozvoliti isključenje struje i njeno zatvaranje, pozivajući svakog stanovnika Paraćina, da, ako se to dogodi, blokira auto-put.

Blokada je jezik koji vlast i država razumeju i to je jedino pitanje na koje odgovaraju, rečeno je danas u Paraćinu, na konferenciji za medije Samostalnog sindikata.

Oni nisu isključili ni umešanost politike u probleme SFS, pozivajući premijera Aleksandra Vučića da poseti Paraćin i SFS "da reši probleme SFS, da predloži način rešenja, kao što je uređeno u Sartidu, Boru, Majdanpeku, Pirotu, Zastavi".

 

srpska fabrika stakla

 

Konferenciji je prisustovao i predsednik Skupštine opštine Paraćin Dragan Mitić, predsednik Sindikata SFS Živojin Matejić, predsednik Sindikata za Jagodinu i opštine Pomoravskog okruga Miroslav Gajić, predsednik Nevaladine organizacije "Alternativni parlament" Paraćina Milan Ilić i drugi.

"SFS je žila kucavica za Paraćin, ali je evidentno da tu žilu neko ovog trenutka hoće da preseče", rekao je predsednik Sindikata Paraćina Mikica Simić. "Mi branimo interese 850 radnika SFS, koji će možda od 1.septembra na ulicu", rekao je on i dodao da Sindikat upućuje apel, poziv, molbu svim važnim i relevantnim faktorima u ovoj državi da pomognu "jer sve ovo što se dešava poslednjih dana, govori da je možda SFS puštena niz vodu".

Sadašnjeg "vlasnika" doveo je "Srbijagas", a Agencija imala trogodišnju kontrolu, koja je završena krajem marta, šta je potencijalni vlasnik bio dužan da uradi, plati. Prema Simićevim rečima, danas se država od svega toga ograđuje i zaboravlja, samim tim što Bugarinu, novom vlasniku, nije dala raspolaganje imovinom, mora preuzeti odgovornost jer je još uvek država 55 odsto vlasnik SFS.

"Upotrebićemo sva zakonska sredstva da spasimo SFS, kao kada moramo da spasavamo svoje živote, a ovog trenutka se spasavaju mnogi životi, naše glave su već na panju. Ako neko misli da ćemo da čekamo da nam glave budu odrubljene, vara se, borićemo se do poslednje kapi krvi", istakao je"Simić. On je dodao da će Sindikat uputiti zahtev Skupštini opštine da iduće nedelje stavi na dnevni red probleme SFS.

Predsednik sindikata SFS Živojin Matejić izjavio je Tanjugu da je situacija u SFS zabrinjavajuća i da je svaki radnik je zabrinut za budućnost. "Što se tiče menadžmenta i oni su u nedoumici, nemaju nikakvo rešenje. Trenutno je neka priča da oni čekaju od nekoga, potencijalnog vlasnika, još imamo problema sa vlasničkom strukturom, da li je uknjižio ili nije kapital, nije dobio papir i log da bi izašao na berzu, praktično je i to neka igra, mi nemamo pojma ko je i kako vodi. Defitivno je i to problem", ocenio je Matejić.

"Ovo je presedan, fabrika je osnovana 1907, preživela oslobodilačke ratove, agresiju NATO i sada će jednim potezom biti zatvorena. Odgovorno kažem da SFS ima perspektivu, ali je krucijalno pitanje da li SFS treba Srbiji. Čiji su interesi da ona radi, a čiji da se zatvori", rekao je Matejić.

Predsednik Skupštine opštine Mitić je ocenio da je cela priča oko iskljucenja struje i gasa zbog duga "praktično gašenje i zatvaranje fabrike, jer SFS nije kao druge fabrike gde pritiskom na dugme zaustavite liniju". Novac koji duguje je neuporedivo manji i lakše rešiv za državu nego što je to bilo sa Sartidom, ili Borom, ocenio je Mitić.

Miroslav Gajić je objasnio da se sindikat "nikada nije borio da neko ne plaća dažbine i ne ispunjava obaveze". "Ljudi u Paraćinu, u SFS, dali su sve, izgubil su od početka privatizacije 2.000 radnih mesta i to je nenadoknadivo. I šta će biti potrebno Srbiji ako ne treba SFS, Fabrika kablova, Pivara i svi ti veliki sistemi u drugim gradovima koji se zatvaraju. U kojoj smo mi to zemlji i čime ćemo da se bavimo", upitao je još Gajić.

"Ovde smo da zaštitimo SFS, svako radno mesto, svidelo se nekomo ili ne, mi ćemo svim sredstvima sindikalne borbe da se suprotstavimo tome", zaključio je on.

izvor: Tanjug

Mali oglasi Paraćin