Udruženje Petrus iz Zabrege radi veoma predano na očuvanju tradicije, negovanju kulture i običaja, a 27. Jula je udruženje Petrus, priredilo izložbu fotografija sa kolonije Sveta gora crnička. Izložene su fotografije sa poslednje četiri kolonije, a učestvovali su fotografi paraćinskog kluba, foto kino kluba iz Jagodine, i članovi foto kino kluba iz Zaječara. Za četiri godine održavanja kolonije prikupljeno je 45 fotografija koje su izložene u prostorijama Kulturnog centra u Paraćinu, i preko 3000 fotografija u elektronskom obliku. Kolonija se svake godine održava u različitom vremenskom periodu, kako bi fotografi uspeli da zabeleže prirodu u kanjonu Crnice ogrnutu najlepšim bojama. Fotografije će biti izložene 20 dana u Kulturnom centru.

 

knjizevnoo

 

Književno umetničko veče

28. Jula u seoskom domu kulture, udruženje Petrus je okupilo pisce iz Paraćina i okoline. Književno veče otvorio je Dragan Vučković, domaćin i jedan od vođa udruženja Petrus. Predstavila se mlađa pevačka grupa iz Zabrege. Među onima koji su nastupali našli su se Mila Marković, čitajući svoje pesme, pesnik Danijel Matić iz Trešnjevice, Ilija ilić je čitao svoje priče, Milena Stojanović iz Paraćina je pročitala deo iz romana Petruški zmaj, i Miodrag Gligorijević Migan. Pisci iz kluba Mirko Banjević su čitali svoje priče i pesme, a i Dragan Vučković je predstavio svoje pesme po prvi put, a ovo je drugo druženje po redu, kao uvod u sabor Svete Ognjene Marije - Petruške. Predstavila se i starija pevačka grupa, i gost Aleksandra Čiplak iz Leposavića, i slovodni umetnici na gitarama Aleksandar Pavlović i Marko Marković.

 

knjizevno

 

Sabor SVETA OGNjENA MARIJA-PETRUŠKA

Za 8 časova je zakazano okupljanje članova društva i gostiju i organizovan odlazak stazom Sveti Jovan Glavosek do starog grada Petrusa i manastira Petruše na jutarnju službu u crkvi Sveta Ognjena Marija. Za 9 časova je planirana jutarnja služba i akarist Svetoj Ognjenoj Mariji.

OGNjENA MARIJA - godišnji praznik posvećen sv. mučenici Marini (17/30. VII); poštuju ga balkanski Sloveni u cilju zaštite od vatre i suše. Danom Ognjene Marije završava se trijada opasnih praznika, tzv. "gorućih dana" (srp. Gorešnjaci, mak. Gorešnici, Čuruci, bug. Goreщnici). U taj dan najviše su rasprostranjene zabrane da se bilo šta radi, posebno u polu, iz bojazni da će "ognjena svetica" spaliti letinu. U ist. Srbiji tog dana nisu ložili vatru niti mesili hleb, verujući da će onog koji naruši zabranu ubiti grom ili će nastradati od vatre. Ognjena Marija se smatra sestrom svetog Ilije, koji se praznuje tri dana posle 20. VII/2. VIII). Po verovanjima, Ognjena Marija mora se skrivati od brata koji je njegov dan, inače bi se on tako poradovao da bi gromovima i munjama uništio sve oko sebe; po drugim verzijama, sv. Ilija se ljuti na Ognjenu Mariju zato što mu nije rekla koji je datum njegovog praznika, pa stoga grmljavine i kiše i bivaju posle Ilindana: "Kad oko sv. Ilije ne pada tako potrebna kiša, narod veli da Ognjena Marija još nije kazala ime svome bratu Iliji".

Od 17 časova su dočekivani gosti iz drugih mesta, i organizovan njihov smeštaj kao i pripreme za defile. Od 19 časova su učesnici obučeni u tradicionalne nošnje prošetali selom uz pesmu i muziku, a potom je počeo program gde su nastupila sledeća društva i članovi. 

KUD ,,MORAVAC“ ADRANI - KRALjEVO 

KUD ,,KOLARAC“ KOLARI

KUD ,,PRVA PETOLETKA“ TRSTENIK

KUD ,,DUKATI“ KRAGUJEVAC

KUD ,,BRANKO KRSMANOVIĆ“ PARAĆIN

KUD ,,BATA LAČKOVIĆ” - KURŠUMLIJA

KUD ,,LIVADICA“ DONjA LIVADICA – VELIKA PLANA

KUD ,,VIDOVDNSKI VEZ“ SMILOVAC

KUD ,,ČARAPANSKI VEZ“ KOBILjE - KRUŠEVAC

KUD ,,PLAŽANE“ PLAŽANE • KUD „RAVANICA“ SENjE

DRUŠTVO „PETRUS“ - ZABREGA • ALEKSANDRA ČIPLAK – LEPOSAVIĆ

M.S.

Mali oglasi Paraćin