U Paraćinu svake godine Jul mesec donese dobar kulturno umetnički program, ali definitivno najbolju žurku, i najveći događaj prirede članovi moto kluba White angels. Kao i prethodnih godina organizatori moto skupa, u saradnji sa opštinom Paraćin su uspeli i ove 2015. Godine da naprave jedan od najboljih moto skupova u okolini. Na području bivše kasarne 7. Juli članovi moto kluba White angels, danima su vredno radili da pripreme teren za dolazak odličnih bendova, za veliki broj ljubitelja motora, a i građanstva. Kako je prethodnih godina moto skup bio krajem Jula, ove godine su organizatori morali da pomere termin za nedelju dana ranije, zbog Zaječarske gitarijade, ali to ih nije sprečilo da se brojna publika pojavi na koncertima sjajnih bendova koji su doprineli odličnoj atmosferi. 17. Jula, u petak od samog jutra počeli su da pristižu ljubitelji motora, bajkeri iz cele Srbije. Klub, kao što je i uvek bio odličan domaćin i ove godine je uspeo da ih ispoštuje i ugosti na najbolji način. U sumrak je na posebnom delu predviđenom za street fighter-a nastupio Darko Prokin, koji je od ranije poznat publici, i koji svojim performansom natera publiku da ostane bez daha.

 

moto2015 

 

Vatrene kočije - Jagodina

Nakon Darkovog nastupa otpočeo je muzički program. Prvi od bendova koji su bili najavljivani za to veče bio je bend Vatrene kočije, iz Jagodine. Vatrene kočije dugo godina nastupaju na moto skupovima, i od ranije su poznati paraćinskoj publici. Oni su svojim obradama zagrejali publiku i pripremili je za nastup dugo najavljivanog benda Crvena jabuka.

 

moto2015 2

 

Crvena jabuka

Crvena jabuka je osnovana 1985. Godine. U prvoj postavi grupu su činili Dražen Ričl (vokal, gitara, tekstopisac), Zlatko Arslanagić (gitara, tekstopisac), Dražen Žerić Žera (sintisajzer, pomoćni vokal), Aljoša Buha (bas gitara) i Darko Jelčić (bubnjevi). Njihova muzika je bila inspirisana Bitlsima i Indeksima. Prvi album, "Crvena jabuka", objavljen 1986. bio je trenutni uspeh. Grupa je brzo stekla veliku popularnost širom bivše Jugoslavije. Ipak, 18. septembra 1986. dogodila se tragedija. Grupa je u dva odvojena automobila krenula na koncert u Mostar, u sklopu svoje prve turneje. U Jablanici se auto, u kojem su bili Zlatko Arslanagić, Dražen Ričl i Aljoša Buha sudario sa kamionom, što je izazvalo tešku saobraćajnu nesreću. Aljoša je poginuo na licu mesta, Zijo je teško ozleđen pao u komu (umro je u beogradskoj bolnici 1. oktobra), dok je Zlatko Arslanagić zadobio lakše telesne povrede, ali je oboleo od teške depresije. 2009. godine na mestu nesreće je podignuta spomen ploča Aljoši i Draženu. Nakon jedne godine pauze, grupa je objavila drugi album "Za sve ove godine", koji se smatrao kao neka vrsta posvete. Činilo se da se grupa raspala, pošto je Ričl bio personifikacija i duša grupe, ali je uspeh drugog albuma ohrabrio preostale članove da nastave kao trio, sa Zlatkom Arslanagićem kao glavnim tekstopiscem, Draženom Žerićem kao pevačem i Darkom Jelčićem na bubnjevima. U grupu dolaze i Nikša Bratoš iz grupe Valentino i basista Branko Sauka. Ubrzo im se pridružuje i klavijaturista Zlatko Volarević Dilajla. Njihov treći album "Sanjati", objavljen 1988., je bio još veći uspeh i smatra se jednim od najboljih pop albuma ikad objavljenih na prostoru bivše Jugoslavije. Posle objavljivanja albuma Crvena Jabuka kreće na veliku turneju od 180 koncerata širom Jugoslavije. Posle završene turneje januara 1989. godine ponovo ulaze u studio i gde snimaju svoj četvrti album pod nazivom "Tamo gdje ljubav počinje". Ovaj album sa sobom nosi nekoliko prelepih balada a to su "Volio bih da si tu", "Tuga ti i ja", "Ostani" i druge. Grupa pravi pauzu sve do kraja rata, tačnije 1995. godine, kada Dražen Žerić ponovo okuplja grupu i to u novom sastavu sada je za klavijaturama Danijel Lastrić, bas svira Krešimir Kaštelan Krešo, a ostatak ekipe je isti - Darko Jelčić Cunja za bubnjevima i Nikša Bratoš gitare, svi, sem Zlaje Arslanagića, legende Crvene Jabuke, čoveka koji je napisao većinu pesama u periodu od 1985. do 1991. godine. Grupi se pridružuje drugi gitarista Mario Vukčević - Džimi i od tada počinju da stvaraju materijal o novom albumu grupe. Kasnije iz grupe odlazi Saša Zalepugin a na njegovo mesto dolazi Zlatko Bebek. Grupa je ugovorom vezana za Croatia Records, bivši Jugoton. Novije pesme su prepoznatljive po dalmatinskom melosu (Da nije ljubavi, Niko nije lud da spava...). Poslednjih godina prave uspešne turneje širom prostora bivše Jugoslavije.

 

moto2015 3

 

New deal - Bor

Nakon sjajnog koncerta Crvene jabuke, gde je ovaj legendarni bend svirao svoje najveće hitove poznate širom bivše Jugoslavije, nastupio je još jedan odličan bend iz Bora sa obradama najvećih hitova. Sjajnu svirku je bend New deal priredio publici, koja nije bila previše umorna da ostane do samog kraja. Svojim odličnim zvukom, i dobro poznatim obradama, publika nije ostala ravnodušna. Ovaj bend je takođe poznat po nastupima na moto skupovima i sjajnoj atmosferi koja nikada ne izostane, kao i iz paraćinskih klubova, gde je na njihovim svirkama veliki broj publike.

Tekst M.S.

Fotografije Marko Marković, Milena Stojanović

Mali oglasi Paraćin