Delegacija Srpske fabrike stakla (SFS) razočarana je epilogom razgovora u Ministarstvu privrede o opstanku firme i deblokadi računa. Jer, sagovornici su se ogradili od duga koji država ima prema SFS na ime ranije sprovedenog socijalnog programa, a račun fabrike blokirao je "Srbijagas", pa bi firma mogla da završi i u stečaju!

 

sfs-paracin

 

S obzirom na to da nije ponuđeno bilo kakvo konkretno rešenje, predstavnici dva reprezentativna fabrička sindikata - Borivoje Jevtić i Živojin Matejić - kažu da im je poslednja nada primijer Vučić...

Podsetimo, Staklara i sindikati od države traže da se obavi kompenzacija, tim pre što SFS "Srbijagasu" duguje 220 miliona dinara, dok obaveza države prema toj fabrici premašuje dva i po miliona evra (oko 300 miliona dinara), pa bi prostim "prebijanjem dugova" njihov račun bio - odblokiran.

- Kada je, po potpisivanju kupoprodajnog ugovora sa međunarodnim konzorcijumom "Glas industri", realizovan socijalni program, dogovoreno je da se isplati 300 evra po godini ukupnog staža radnicima koji se prijave da odu. Vlasnik je trebalo da obezbedi 160 evra, a država 140 i iz firme je otišlo 480 radnika. Stranci su platili svoje, a Srbija u tom momentu nije imala novac, pa je dogovoreno da ostatak bude refundira, ali se to do danas nije dogodilo - objašnjava Borivoje Jevtić, predstavnik sindikata "Nezavisnost", navodeći da su im u Ministarstvu privrede rekli da kompenzacija ne može da se izvrši jer, navodno, 2012. sredstva za to nisu ni bila planirana u republičkom budžetu.

S druge strane, krajem marta, Agencija za privatizaciju obavila je poslednju kontrolu ispunjenja kupoprodajnog ugovora, nezvanično se saznaje da su pronađene neke zamerke - za koje sindikalci tvrde da su sitne - ali bi zbog toga aranžman sa novim vlasnikom mogao biti raskinut i to bi bilo pogubno za fabriku. Agencija je, ipak, priznala investicije od čak 116 miliona evra, što je dva i po puta više od dogovorenog...

Zbog tih birokratskih zavrzlama, čini mi se da je neko namerno smislio da Srpsku fabriku stakla uvede u stečaj i potom je kupi budzašto. Pri tome, nas 855 zaposlenih ne znamo kakva nas sudbina čeka - zaključuje Živojin Matejić, predsednik Samostalnog sindikata SFS.

Izvor Novosti

Mali oglasi Paraćin