U okviru akcije koju smo pokrenili u Našoj okolini (na linku možete da pročitate tekst Lisine, Krupajsko vrelo ) gde želimo da Vam predstavimo izletišta i prirodna bogatstva našeg kraja sada Vam predstavljamo tekst o Resavskoj pećini. 

 

Resavska pećina

 

Resavska pećina je pronađena 1962. godine, deset godina je ispitivana i uređivana, pa je za posetioce otvorena 22. aprila 1972. godine. Ulaz pećine je na 485 m.n.v spiralnim stepeništem se prolaze dva nivoa pećine, gornji i donji, 80 m u dubinu zemlje.

 

Koncertna-Dvorana-Resavska-pecina

 

 

Dvorana sraslih stubova (Dvorana Kolonada)

Prva dvorana na samom ulazu u gornji nivo pećine, stalagmiti su srasli sa stalaktitima i oformili pećinske stubove, bogatstvo kristalnih formi i boja.

 

Dvorana Kosnica

Druga dvorana u gornjem nivou, ime je dobila po tri stalagmita koja podsećaju na prvobitne trmke-vrskare. Tavanica je ispunjena belim cevčicama koje podsećaju na pokošenu livadu.

kosnica-resavska-pecina

 

Suvi Kanjon

Najsuvlji deo pećine u kojoj je konstantna temperatura 7°C, i vlažnost vazduha 80%. Ima najmanje nakita jer je tavanica od brecastog mermera, koji ne propušta vodu.

 

Predvorje istorije

U ovom delu pećine pronađeni su ostaci pračoveka i njegovovi alati (vrh kamenog koplja i sekira, kao i lobanja polarne lisice).

 

Kristalna Dvorana

Četvrta u gornjem delu pećine i jedna od najbogatijih pećinskim nakitom, i kristalnim formama (obešeno jagnje, zatvor, stopalo slona, poljubac kroz hiljadu godina).

kristalna-dvorana-resavska

 

Koncertna Dvorana

Nosi još i naziv dvorana kipova ili glavna dvorana. Najveća i najlepša dvorana, pripada donjem delu pećine, nalazi se na najnižoj tački od 450 m.n.v. Ime je dobila zbog akustičnosti. Ispod ove dvorane nalazi se treći nivo pećine koji je još uvek zatvoren za posetioce, u kome je još aktivna ponornica. U ovoj dvorani se nalazi kip majke sa detetom koji je ujedno i zaštitni znak Resavske pećine
Pored kipa majke sa detetom nalazi se glavni noseći stub visine preko 30 m i prečnika oko 27 m, zatim bigrene kadice, Afrodita, krivi toranj u Pizzi, džamija, i pregradni zid Ćelekula.

 

Bobanova Dvorana

Ime je dobila po dečaku koji je prvi kročio u ovu dvoranu.

 

Menza

Ime je dobila po tome što su je speleolozi u vreme istraživanja koristili za obedovanje.

 

Manastir Manasija Resava

 

Manastir Manasija je jedan od najznačajnijih spomenika srpskesrednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Nalazi se na oko 30 kilometara od auto-puta Beograd-Niš, blizu Despotovca. Manastir je podigao despot Stefan Lazarević, poznat i kao Visoki Stefan, čije se mošti, po mišljenju nekih stručnjaka, nalaze u južnom delu crkve, ispod bele mermerne ploče. Gradnja je trajala između 1407. i 1418. godine. Odmah posle osnivanja, Manasija je postala kulturni centar despotovine. Njena „Resavska škola“ bila je prepisivačka radionica i bila je izvor pisanih dela i prevoda i posle pada despotovine, kroz ceo 15. i 16. vek.

 

manastir-manasija2

 


Manastirski kompleks sastoji se iz:

  • crkve Svete Trojice,
  • velike trpezarije ili takozvane „škole“ (koja je, teško oštećena, nalazi južno od crkve)
  • tvrđave sa 11 kula od kojih je najveća „Despotova kula“ (severno od crkve).

 

manastir-manasijaU toku viševekovne turske okupacije, manastir je više puta pustošen i razaran. Sa crkve je bio skinut olovni krov, pa je više od jednog veka crkvena građevina prokišnjavala i dve trećinefresaka je nepovratno propalo.

Zapadni deo crkve, takozvana „priprata“, prilikom jedne eksplozije u 18. veku teško je oštećena, pa je današnja priprata većim delom naknadno dozidana. Srećom, u tom delu crkve očuvan je pod u mozaiku, koji je rađen od krupnog raznobojnog kamena.

 

 

Fotografije Milena Stojanović, Marko Marković, Miloš Krstić

Teks M.S.

Mali oglasi Paraćin