Mesec dana Trešnjevica je bila "pomoravska prestonica" kulturnih zbivanja vezanih za vinograde, grožđe i vina. Jubilarna, 15. godina "Dana vina" završena je u subotu 14. marta, nastupom folklornih društava. Na sceni renoviranog Doma kulture nastupali su mladi igrači iz Paraćina, Boljevca, Zabrege, Raševice i Trešnjevice na sveopšte zadovoljstvo brojne publike.

Obeležavajući Dan Svetog Trifuna, slavu vinara i vinogradara stanovnici Trešnjevice već godinama obeležavaju ovom manifestacijom. Od kada je pre jedne decenije počela da se održava ova smotra izgrađene su tri privatne vinarije – u Glavici, Popovcu i Zabregi. Pored vinogradara i vinara u “Danima vina” učestvuju i pesnici, kao i učenici osnovnih škola koji pišu pesme na temu vina i vinograda, slikari, glumci. Sve je u službi razvoja ljubavi prema vinogradima.

 

sajam-vina

 

Treći po redu sajam vina u Paraćinu, održan je 27. marta u hotelu Petrus, kao nastavak manifestacije Dani vina koja se skoro održala u Trešnjevici. Uz pomoć Turističke organizacije opštine Paraćin, okupilo se oko tridesetak proizvođača i izlagača vina i voćnih rakija. Iako sajam ove godine traje samo jedan dan, iz Turističke organizacije Paraćin najavlili su veoma bogat kulturno-umetnički program, potpuniji nego prethodnih godina.

Sajam je otvoren u 11 časova, otvorio je Dalibor Mitić uz želje da se pomogne i unapredi proizvodnja i prodaja vina i vinskih proizvoda. Saša Jeftić, predsednik turističke organizacije iz Paraćina, se obratio učesnicima i posetiocima, a uz njegovu pomoć i saradnju, gosti su bile i dve grupe turista iz Beograda.

 

sajam-vina-pn

 

Gosti iz Trstenika na čelu sa Vladimirom Jeftićem su ukazali na dugu tradiciju proizvodnje vina u toj opštini, kao i na kalemare koji se godinama bave tim poslom. Osobenost ovogodišnjeg sajma je promocija novoosnovanog vinskog reda „Steva Pisar 1805.“, a biće upriličena i jedinstvena ceremonija uvođenja vinara u red vinskih vitezova, koja je počela u 14 časova i privukla veliki broj zainteresovanih. U 19 i 30 uručene su zahvalnice učesnicima a nakon toga su posluženi vinskom tortom.

 

Hranu su pripremali celog dana članice dnevnog centra Kluba za stare, osoblje hotela Petrus i lokalni ugostitelji. U prizemlju hotela, u sve tri sale izlagači su mogli da ponude svoje proizvode od vina, ambalažu, i raznorazne suvenire vezane za ovu manifestaciju. Poslednje tri godine od kada se sajam vina održava ovaj je bio najposećeniji. Sajam je bio otvoren sve do 21 h, a ulaz se nije naplaćivao. Bile su obezbeđene i degustacije hrane, vina i rakija, kao i ostalih proizvoda ponuđača.

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin