Mesec dana Trešnjevica je bila "pomoravska prestonica" kulturnih zbivanja vezanih za vinograde, grožđe i vina. Jubilarna, 15. godina "Dana vina" završena je u subotu 14. marta, nastupom folklornih društava. Na sceni renoviranog Doma kulture nastupali su mladi igrači iz Paraćina, Boljevca, Zabrege, Raševice i Trešnjevice na sveopšte zadovoljstvo brojne publike.

Obeležavajući Dan Svetog Trifuna, slavu vinara i vinogradara stanovnici Trešnjevice već godinama obeležavaju ovom manifestacijom. Od kada je pre jedne decenije počela da se održava ova smotra izgrađene su tri privatne vinarije – u Glavici, Popovcu i Zabregi. Pored vinogradara i vinara u “Danima vina” učestvuju i pesnici, kao i učenici osnovnih škola koji pišu pesme na temu vina i vinograda, slikari, glumci. Sve je u službi razvoja ljubavi prema vinogradima.

 

sajam-vina

 

Treći po redu sajam vina u Paraćinu, održan je 27. marta u hotelu Petrus, kao nastavak manifestacije Dani vina koja se skoro održala u Trešnjevici. Uz pomoć Turističke organizacije opštine Paraćin, okupilo se oko tridesetak proizvođača i izlagača vina i voćnih rakija. Iako sajam ove godine traje samo jedan dan, iz Turističke organizacije Paraćin najavlili su veoma bogat kulturno-umetnički program, potpuniji nego prethodnih godina.

Sajam je otvoren u 11 časova, otvorio je Dalibor Mitić uz želje da se pomogne i unapredi proizvodnja i prodaja vina i vinskih proizvoda. Saša Jeftić, predsednik turističke organizacije iz Paraćina, se obratio učesnicima i posetiocima, a uz njegovu pomoć i saradnju, gosti su bile i dve grupe turista iz Beograda.

 

sajam-vina-pn

 

Gosti iz Trstenika na čelu sa Vladimirom Jeftićem su ukazali na dugu tradiciju proizvodnje vina u toj opštini, kao i na kalemare koji se godinama bave tim poslom. Osobenost ovogodišnjeg sajma je promocija novoosnovanog vinskog reda „Steva Pisar 1805.“, a biće upriličena i jedinstvena ceremonija uvođenja vinara u red vinskih vitezova, koja je počela u 14 časova i privukla veliki broj zainteresovanih. U 19 i 30 uručene su zahvalnice učesnicima a nakon toga su posluženi vinskom tortom.

 

Hranu su pripremali celog dana članice dnevnog centra Kluba za stare, osoblje hotela Petrus i lokalni ugostitelji. U prizemlju hotela, u sve tri sale izlagači su mogli da ponude svoje proizvode od vina, ambalažu, i raznorazne suvenire vezane za ovu manifestaciju. Poslednje tri godine od kada se sajam vina održava ovaj je bio najposećeniji. Sajam je bio otvoren sve do 21 h, a ulaz se nije naplaćivao. Bile su obezbeđene i degustacije hrane, vina i rakija, kao i ostalih proizvoda ponuđača.

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin

Prodajem lovačku kameru fotoklopku odlična za sve ...
Domaći gusti sok od breskve, napravljen od najbolj ...
Prodajem NOVU ne koriscenju nadzornu kameru od jed ...