Štab za vanredne situacije Paraćina, upozoren na obilne kiše danas i sutra i mogućnost izlivanja reka Crnice i Grže, koje su u maju prošle godine izavale katastrofalne poplave, naložio je pripravnost preduzeća, mehanizacije i ljudstva a u Davidovcu odredio mesta evakuacije stanovništva.

 

paracin-poplava-sa-hotela

 

To su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba, a u pripravnosti je i minibus u slučaju evakuacije, navodi se u saopštenju Štaba.

Komunalnoj inspekciji je naloženo da obilazi kritične lokacije, propuste i mostove na vodotokovima drugog reda i u slučaju uočavanja mogućih zagušenja da oabveste J.K "Vodovod" da ukloni prepreke: smeće, zemlju, stabla, grane...

Komunalna inspekcija će vodotoke danas i sutra obilaziti do ponoći, a od ponoći do sedam sati ujutru to će raditi policija, navodi se u saopštenju.

Poverenci Civilne zaštite su upozoreni da na svojoj teritoriju prate stanje na vodotocima a "radi preduzimanja potrebnih mera Direkciji za izgradnju grada, J.P "Vodovod" i Javnom komunalnom preduzeću je naloženo da u pripravnost stave svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo".

Povereniku Civilne zaštite i predsedniku Mesne zajednice Davidovac naložena je veća pripravnost narednih dana i obezbeđenje 15 volontera, koji će u slučaju opasnosti od izlivanja rečice Grze "biti angažovani na uzbunjivanju i obaveštavanju meštana a lokacije za evakuaciju su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba. U pripravnosti za evakuaciju biće minibus", stoji u saopštenju.

Volonteri će pomagati meštanima u slučaju evakuacije, puniti džakove i utvrđivati kritična mesta na levoj i desnoj obali reke.

U saopštenju se ističe da Štab postupa po naređenju Odeljenja sektora za vanredne situacije za Pomoravski okrug u Jagodini i na osnovu upozorenja republičkog hidrometereoloških zavoda Srbije da se u četvrtak i petak i većini mesta u Srbiji očekuje od 20 do 30 litara kiše a ponegde i preko 60 litara u toku 24 sata.

 

izvor: Tanjug, fotografija maj 2014 godine

Mali oglasi Paraćin