Ova godina je već pri kraju a brojne kulturne manifestacije su obeležile ovu godinu, uprkos teškim problemima koje je poplava u Maju mesecu donela sa sobom. Na neke od njih ćemo podsetiti naše građane, sa željom da sledeće godine bude još više kulturnog sadržaja.

 

knjiga

 

Početkom godine, odmah nakon praznika su članovi kluba Mirko Banjević organizovali tradicionalni Svetosavski maraton, a već sledećeg meseca knjiga Vladice Milenkovića ZA SVAKI SLUČAJ je promovisana u Kulturnom centru u Paraćinu, nakon čega su usledile brojne promocije širom Srbije. U februaru je takođe promovisan Istorijski atlas župe Levač, Miroslava Simića, a nakon toga Temnićki zbornik, posvećen selu Bačina, čiji su priređivači bili Đorđe Petković i dr. Predrag Jašović.

U martu mesecu su promovisane knjige Mačka bez jedne cipele, Miodraga Stošića, i knjiga satiričnih priča Pisma iz Srbije, bojana Ljubenovića. Veče ljubavne poezije je povodom praznika Mladenci održano u realizaciji članova kluba Mirko Banjević.

U aprilu je održano predavanje Sanele Feković, integracijom do zdravog života, predavanje profesora doktora Svetozara Radišića na temu Misaoni izazovi, i predavanje dr Svetlane Goge Kostić Džolić Tehnika ispitivanja sopstvenih misli, sa pratećim radionicama.

Maj mesec je zahvatila poplava koja je uticala na sve pa i na odlaganje planiranih aktivnosti, ali zato već u junu su članovi kluba Mirko Banjević održali književnu sedeljku gde su stari i novi članovi predstavili svoje stvaralaštvo. Predstavljena je i knjiga Marije Prgomelje Alter ego, zbirka pesama.

 

knjiga2

 

U Septembru su članovi Vukove zadužbine bili gosti paraćinskog kulturnog centra, a nakon toga je usledila promocija mlade spisateljice Ane Berbakov, i njenog krimi romana Operacija Eros. Jedan od gostiju bila je i Maja Volk koja je promovisala krajem septembra knjigu Umetnost življenja.

Početkom oktobra svoje pesme su čitali Tromoravci, pesnici iz Paraćina, Ćuprije i Jagodine, a sredinom meseca održano je predavanje Pomoć u masovnim nesrećama, Tamare Klikovac.

Početkom novembra je još jedno predavanje bilo propraćeno velikim interesovanjem pod nazivom Stres i psihosomatske smetnje, dr Gordane Nikolić. Sredinom novembra je održana još jedna književna sedeljka, a krajem meseca u Ekonomskoj Školi promocija pesama Jelice Ivanović Ružin kofer. Na kraju meseca održana je satirična pozornica Žikišon, i promovisana zbirka pesama za decu Dve kafe za Žirafe Tomislava Đokića.
Početkom decembra je Radmila Miljković održala promociju nove knjige Trag u vremenu, a krajem meseca velika književna sedeljka članova kluba Mirko Banjević, gde su članovi prikazali svoje nagrade, priznanja, knjige koje su objavljene protekle godine. Veliki broj mladih se prikljuio klubu 2014. Godine, i uz pomoć saveta starijih već se mogu pohvaliti nagradama, pa tako se po broju nagrada već izdvajaju Milena Stojanović, čiji roman Petruški zmaj izlazi 2015. Godine, Ilija Ilić, srednjoškolac, Stefan Lazarević, Jovana Đorđević, koji su svojim pričama i poezijom za veoma kratko vreme postigli izvanredne rezultate.

Na književnoj sedeljci Olga Mančić Ružić je dodelila i priznanja za veliki doprinos dr Predragu Jašoviću, Đorđu Petkoviću i Gordani Vojinović, uz čiju pomoć se ove sedeljke i održavaju. Brojne nagrade, pohvale i priznanja, ove godine pripale su i dugogodišnjim članovima ovog kluba Olgi Ružić, Dušanu Ružiću, Radmili Miljković, Đorđu Petkoviću, Svetlani Tanić i mnogim drugim članovima.

Nadamo se samo da će naredna godina biti još uspešnija.

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin