U Kullturnom centru opštine Paraćin 25. Novembra od 17 h, je održana promocija knjige za decu Dve kafe za žirafe, a koja je štampana u okviru realizacije konkursa Opštine Paraćin za izbor projekata u kulturi, koji se finansiraju iz budžeta opštine, u izdanju Kulturnog centra i paraćinske “Alke”. To je zbirka pesama za decu, a Djokićeva 19. knjiga po redu.

Tomislav Đokić je rođen 1948. godine u Skorici (opština Ražanj). Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Zaposlen u OŠ “Stevan Jakovljević” u Paraćinu. Đokić je profesor književnosti, pesnik, prozaist, esejist, satiričar, publicista, novinar i sakupljač narodnih umotvorina. Prisutan je u brojnim zbornicima, almanasima, leksikonima, antologijama, u “Enciklopediji Kruševca i okoline”, kao i u školskoj lektiri. Stihove iz njegove nove knjige su recitovali đaci iz osnovne škole Stevan Jakovljević – Đorđina Nikolić i Mihajlo Radovanović.

 

dve-kafe-za-zirafe

 

Za književni rad dobio je oko šezdeset nagrada i književnih priznanja, među kojima izdvajamo: “ZLATNA POVELjA” (Subotica, 1995), “PESNIČKI KRČAG” (Beograd, 2000), “PEČAT PRAVITELjSTVUJUŠĆEG SOVJETA SRPSKOG” (Barajevo, 2002), međunarodna književna nagrada “MIRKO PETKOVIĆ” (Negotin, 2006), “ZAHVALNICA” Skupštine opštine Paraćin (Paraćin, 2007), PLAKETA “DR MIODRAG ŠOKANČIĆ” (Požega, 2009), nagrada “MILIVOJE ILIĆ” (Požarevac, 2011)…
Pune tri decenije Đokić je prisutan u književnoj periodici (od Struge i Skoplja, preko Niša, Beograda i Subotice, do Sarajeva i Zagreba). Prevođen je na sedam jezika.

Dosad je objavio osamnaest knjiga: “BIBEROVO ZRNO” (pesme za decu), “DUGA NAD MASLAČKOM” (pesme za decu), “PRVE TREŠNjE” (priče za decu), “PEPELIŠTE” (pesme za odrasle), “EHO S ONOGA SVIJETA” (umetnički epitafi), “DRAGIČKA” (pesme za decu), “MAPA ZAVIČAJNA” (epigrami), “ZLOKOB” (priče za odrasle), “DEMO(S)KRATIJA” (aforizmi), “HAJDUČKA TRAVA” (pesme za odrasle), “VITO PERO ŽEROVO” (narodne umotovorine sela Skorice), “MEČKI NA RUPU” (učitelj Živko u anegdotama), “MAGAREĆI REP” (pesme za decu), “KAMENI JASTUK” (priče za odrasle), “OSNOVNA ŠKOLA “STEVAN JAKOVLjEVIĆ” – PARAĆIN” (monografija), “KELTSKI ĆUP” (novinske reportaže), “SVETI ARHANGEL GAVRILO” (monografija crkve u Smilovcu) i “SLADOLED ZA VRAPCE” (priče za decu).
Tomislav Đokić je obavljao funkciju predsednika Književnog kluba “Mirko Banjević” (od 2000. do 2004. godine). Prisutan je u “ISTORIJI SRPSKE KNjIŽEVNOSTI ZA DECU” prof. Dr Tihomira Petrovića. Član je Udruženja književnika Srbije.

M.S.

Mali oglasi Paraćin