Prva asocijacija na pomen 1. Septembra je polazak u školu, bilo da su učenici ili roditelji. 1. septembаr je 244. dаn u prostoj godini ili 245. u prestupnoj po gregorijаnskom kаlendаru. Do krаjа godine imа još 121 dаn. Po vizаntijskoj eri, ovo je prvi dаn godine. Premа vizаntijskom rаčunаnju vremenа, svet je nаstаo 1. septembrа 5508. godine pre nove ere.

polazak-u-skolu


Škole u paraćinskoj opštini su počele sa radom. Prvaci su jedva dočekali ovaj dan pa su sa novim rančevima na mmalenim leđima paradirali ukrašavajući školska dvorišta. Tokom poplava u maju mesecu je tehnološka škola pretrpela najveću štetu, ali se uz pomoć sredstava škola vratila u prvobitno stanje. Iako posledice poplava nisu sanirane, nova školska godina je počela i za oko 1400 učenika srednje Tehnološke i Ekonomsko-trgovinske škole u Paraćinu.Ekonomska škola je prijavila proble koji je nastao nakon poplava, pa jedan zid u prizemlju skole zbog podzenih voda, prouzrokovanim poplavama preti da se uruši. Zaposleni kažu da su se trudili da prostor u kome se održava nastava bude pre svega bezbedan za decu i nadaju se da će radovi početi uskoro.

Kabineti koji su žila kucavica ove srednje škole su uništeni, u školi očekuju da će radovi na sanaciji početi iduće nedelje, a praktična nastava biće organizovana van škole.
“Što se tiče pekara, biće raspoređeni po pekarama u gradu, mesari po mesarama. Što se tiče obrazovnog profila frizere, pedikir i manikir, učenici će biti raspoređeni kod naših kolega koji imaju frizerske salone i salone lepote. Sreća je da su nam laboratorije ostale netaknute, pa će veliki deo učenika praktičnu nastavu odrađivati u njima“, rekao je Dejan Nešić, direktor Tehnološke škole.
Ekonomsko-trgovinska škola takođe ima problema s prostorom, jedno krilo je zatvoreno zbog sleganja tla, a učenici su raspoređeni u okolne srednje škole, od kojih ih deli sportsko igralište. Nastava se nesmetano odvija u prostorijama mašinko elektrotehničke škole i gimnazije.
Apeluje se na vozače da paze i poštuju ogranečenja u blizini škola, kako bi đaci mogli nesmetano i bezbedno da se kreću.
Danas, 1. septembra od 19 časova je u Galeriji kulturnog centra
otvorena međunarodna izložba umetničkih fotografija "Pomoć poplavljenom Paraćinu". Organizator izložbe je Foto kino klub Paraćin - Foto savez Srbije. Od 2700 fotografija, 213 autora iz 50 zemalja, izloženo je 113 najboljih fotografija.

M.S.

Mali oglasi Paraćin