Pripadnici mešovito Rusko-srpskog odreda Federalne agencije Ruske Federacija "Emericon" za humanitarno razminiranje, od 1. aprila do danas našli su na lokaciji "Paraćin 6" 192 neeksplodirana ubojita sredstava (NUS) i šest avionskih bombi.

 

demineri

 

"Razminirali smo 210.000 kvadratnih metara, a među 192 NUS su minobacačke mine, 15 projektila velikog kalibra i drugo", rekao je danas Tanjugu u Jagodini rukovodilac projekta Dimitrij Gaponjin.

On je istakao je da odred, uprkos čestoj kiši, obavlja ručno i mehanizovano razminiranje u skladu sa planom.

"Kiše stvaraju velike probleme, jer za vreme kiše ne možemo raditi a posle kiše zemlja je jako vlažna i otežava rad deminera", rekao je Gaponjin.

Odred ima 45 ljudi od kojih se 22 isključivo bave deminiranjem, u sastavu odreda je i grupa za mehaničko čišćenje, objasnio je Gaponjin.

On je napomenuo da Odred "radi strogo po međunarodnim pravilima a glavini zahtev su bezbedonosne mere.

"Zahvaljujući takvom radu, svo ovo vreme hvala Bogu, nismo imali ni jedan nesrećni slučaj"

Odred dejstvuje od 2008. gdine a ovo je šesta godina od kada je angažovan u Srbiji i do sada je očistio 3,7 miliona kvadratnih metara zemljišta. Pronađeno je preko 12.000 neekšplodiranih (NUS) ubojitih sredstava.

"Emerikon" petu godinu za redom, radi na razminiranju povrsina oko bivših vojnih magacina kod Paraćina. Na ovom području, svega četiri kilometra od centra Paraćina, bilo je zagađeno 7,5 miliona kvadratnih metara zamljišta.

Sve aktivnosti "Emericona" u Srbiji finansira Vlada Ruske Federacije, rečeno je Tanjugu u Centru za razminiranje Srbije.

Potpisan memorandum između Centra za razmniranje i "Emericona" važi do 2022. godine, a sredstva su uplaćena zaključno sa 2015. godinom.

Gaponjin, je danas u Jagodini, povodom 22.juna, invazije nacisticke Nemačke na Sovjetski savez 1941. godine, sa delegacijom Odreda i Srpsko ruskog himanitarnog centra Niš, položio vence i cveće na Spomen kosturnicu 1.170 pripadnika Crvene armije poginulih 1944. godine oslobadajući ovaj deo Srbije.

izvor tanjug

Mali oglasi Paraćin