Naš grad se polako oporavlja od ogromne štete koja je nastala poplavom. Procenu štete vrše stručnjaci, a prve preliminarne procene su ogromne, i teško će se doći do sredstava da se sve sanira, s obzirom na to da su ljudi ostali bez domova, useva i prinosa koje su očekivali ove godine. I ako su donacije stizale sa svih strana, teško se mogu podmiriti sve potrebe svih građana kojima je poplava nanela veliku štetu.

 

smece-posle-poplave

 

Kako je većina volontera krenula ponovo u školu, radna snaga je smanjena, pa je i dalje potrebna pomoć u ljudstvu. Ono što je loše je da svako gleda da prigrabi korist za sebe, pa su se tako pojavili razni lažni pomoćnici, koji napaćenom narodu nude sve i svašta, lažni procenjivači štete, koji popisuju ono što su osobe  zadužene za to već uradile...

Dobre stvari su da se polako sve vraća u normalu. Održana je 13. po redu majska izložba fotografija u galeriji kulturnog centra, u subotu 7. Juna, u okviru Noći muzeja, koji je trebao da se širom Srbiji održi 17. Maja. Izložba je organizovana od strane Foto kino kluba Paraćin, i s obzirom na okolnosti učesnici su prezadovoljni posetom. Učesnici su govorili o fotografijama koje su izložene, ali i o onim koje su nastale dok je Paraćin bio pod vodom, a koje su se društvenim mrežama veoma brzo širile, i prikazivale nastalu situaciju i stanje u gradu. Foto kino klub Paraćin je od strane Foto saveza Srbije, proglašen za najbolji klub u 2013. godini, a Bojan Petrović Bokac proglašen za najboljeg autora u toj godini, za celu Srbiju. Bojan je najavio izložbu koja će se održati 1. Septembra u Kulturnom centru Paraćin.

 

iza-maksija-paracin

 

U četvrtak 12. Juna će se održati književna sedeljka, književnog kluba Mirko Banjević, gde će autori predstaviti svoje radove.
Za sredu 18. Jun je najavljen humanitarni koncert koji će se održati na Prestižu, a nastupiće bendovi SARS, KREATIVNA ZONA, ALIAS, ŽBUNT, FANI BEND, BOLESNA ŠTENAD, SHARKS, SNAKES & PLANES. Cena ulaznice je 100 dinara, i sav prihod od ulaznica će se direktno uplatiti na račun Crvenog krsta Paraćin kao pomoć poplavljenom stanovništu.

Naš grad je nakon poplava, posetio ministar Vanja Udovičić, Velimir Ilić, kao i aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji su doneli pomoć i razgovarali sa predsednikom opštine Sašom Paunovićem.

Ono što je potrebno u cilju sprečavanja mogućih poplava u Paraćinu, ukoliko se ponove količine padavina od 15. maja, paraćinska lokalna samouprava će pokušati da mnogo toga izgura sama, jer se, poučena iskustvom, kao i ostale poplavljene opštine u Srbiji, ne može osloniti na državna vodoprivredna preduzeća. Prvo bi “Srbija vode”, koje sprovode odbranu od poplava na Crnici, trebalo da završe svoj deo posla. Opština će, u okviru svojih nadležnosti, pokušati da sprovede niz drugih potrebnih radova, za koja će biti neophodna stručnost a u odredjenim situacijama i saglasnost državnih preduzeća.

M.S.

Mali oglasi Paraćin