pisma-iz-srbijeU prostojima kulturnog centra u Paraćinu, 27. Marta 2014. Godine održana je promocija knjige "Pisma iz Srbije".  "Pisma iz Srbije" je zbirka kolumni Bojana Ljubenovića, koje su objavljene u periodu od 2011. do 2013. godine na stranama humora u dnevnom listu "Večernje novosti". Knjiga obuhvata 101 pismo koje Bojanov izmišljeni stranac piše svojima u inostranstvu, i na satiričan način prikazuje srpske običaje, kulturu, odevanje, političku situaciju, i ljude koji žive u njoj. Knjigu je objavio Evropski pokret prijateljstva, a recezent Dejan Milojević je izneo svoje utiske o knjizi:
„Primiti pismo je poput nenajavljene posete, a poštar mu dođe nešto kao agent neprijatnog iznenađenja.“ Ove Ničeove reči napisane još krajem 19. veka (umro je 1900. godine, kao i Oskar Vajld, uostalom) na najbolji način nagoveštavaju moguće i izvesno iznenađenje koje će doživeti kreatori naše nevesele (čitaj: tragične) stvarnosti kada vide kako izgleda Srbija danas viđena nevinim očima Bojana Ljubenovića, autora knjige Pisma iz Srbije, koji je bio dovoljno oštrouman i literarno lucidan da shvati kako epistolarna forma pruža skoro neograničene mogućnosti i za gorku, razarajuću satiru kao i za krajnje intimističku, bolje reći utešiteljsku, a svakako izlečiteljsku poruku: čovek i njegova egzistencija jesu i moraju biti prevashodna briga svakog društva ma koliko se svaka država, a naša posebno, trudila da silom nameće moralne norme uvezene iz ko zna kakvog izvora i teorijsko – filozofskih škola, raznih izama, tih duhovnih španskih čizama i Prokrustovih postelja u koje ne možemo svi stati a da nekoga ne skrate za noge a pojedine, bogami, i za glavu. "
Bojan Ljubenović, kao već dokazani satiričar, uređuje čuvenu rubriku TRN na stranicama Večernjih Novosti, Bojan je nagrađivan za zbirke aforizama i satirične priče.

Bojan Ljubenović (Beograd, 1972) – Knjige: „Pisma iz Beograda“, aforizmi (1998); „Pocepani suncobran“, aforizmi o deci (2002); „Beograd, live“, aforizmi o Beogradu (2006); „Triput sečem i opet kratko“, satirične priče (2009); „Smejalice“, aforizmi za decu i detinjaste (2012); „Ljubav za poneti“, aforizmi o ljubavi (2013); i, „Pisma iz Srbije“ (2014). Zastupljen je u zbirci kratkih antiratnih priča „Legenda za upućene“ (1992). Koautor knjige „Metafore dr Zorana Đinđića“ (2004).

Nagrade: „Mladi jež 2000“, za najboljeg mladog satiričara Jugoslavije; „Zlatna čivija 2007“, za najbolju kratku priču na „Šabačkoj čivijadi”; „Vladimir Bulatović VIB 2007“, nagrada lista „Politika” za doprinos srpskoj satiri; „Zlatna čivija 2008“, za najbolju kratku priču na „Šabačkoj čivijadi”; „Jovan Hadži Kostić 2009“, nagrada lista „Večernje novosti“ za novinsku satiru; „Bronzana čivija 2010“, treća nagrada za aforizme na „Šabačkoj čivijadi“; „Radoje Domanović 2010“, nagrada Udruženja književnika Srbije za knjigu „Triput sečem i opet kratko“.; „Vuko Bezarević 2013“, nagrada za najbolju satiričnu priču na Festivalu u Pljevljima (Crna Gora); i, „Letnji erski kabare Čajetina 2013“, prva nagrada za dečje aforizme.

Prevođen je na italijanski, slovenački, bugarski… Zastupljen u brojnim antologijama satire. Saradnik internet portala ETNA i NjUZ.NET. Više od jedne decenije kao novinar radio u Službi za informisanje Skupštine grada Beograda, bio glavni i odgovorni urednik „Gročanskih novina“, pisao kolumne u „Borbi“ (2002-2004), sarađivao u mnogim listovima…

Vladica Milenković, predstavnik književno - umetničke asocijacije Artija, u saradnji sa kulturnim centrom Paraćin je uspeo da okupi zainteresovane, a muzičku podršku je pružio Đorđe Kocič na gitari. Veče je upotpunjeno smehom i šalom, a knjigu je predstavila Hadži Gordana Vojinović.

M. S.

Mali oglasi Paraćin