opstinaparacin-izbori2014

Vanredni parlamentarni izbori koji su raspisani za 16. Mart 2014. godine sprovedeni su na teritoriji opštine Paraćin bez većih incidenata.

Ovo su deseti višestranački parlamentarni izbori u Srbiji a sedmi vanredni.
Gradjani Srbije su glasali za novi saziv Skupštine Srbije, medju kandidatima sa 19 izbornih lista. Birališta su otvorena u 7 sati ujutru, zatvorena istog dana u 20 sati. Svima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta, 16. marta u 20 sati, zatekli na biralištima, moralo je  biti omogućeno da glasaju. Birački listić bio je svetlo plave boje, na A4 formatu, kontrolni svetlo ljubičaste boje.

Imali smo dovoljno vremena da slušamo izjave kandidata, po neke i da vidimo prilikom posete raznim gradovima, ali da li smo imali dovoljno vremena da se zapitamo za koga bi trebalo da glasamo? Kome da poklonimo svoje poverenje i budućnost? Svakim glasom odlučujemo o nama i našoj deci. Koliko puta smo samo dobijali ponude na zlatnim tanjirima od strane političara, na koje smo se posle izbora saplitali?
Koliko puta su nam obećavali nova radna mesta, akcije u enormnim iznosima, bolji životni standard? Da li smo dobili nešto od tih obećanja, ili nam ostaje da maštamo o utopijskom mestu gde je sve lepo i savršeno?! Zašto su građani Srbije uspavani? Dozvoljavamo da nam ovi ili oni cepaju zemlju na komade bez da se pobunimo i iznesemo svoje mišljenje. Puštamo da nas šefovi gaze. Da radimo za 10.000 a potrošačka korpa je 40.000. Da podižemo kredite ne bi li se neko drugi bogatio. Na naše oči su rasprodate firme koje su radile i mogle da rade uz reorganizaciju. Dokle ćemo gledati rotacije vlasti i očekivati da se nešto promeni?
Kupujemo mladima nove telefone, lap topove, besne automobile... Zašto oni nemaju priliku da sami sebi priušte telefon koji žele? Zašto moraju da prespavaju ceo dan? Zato što će im svaki šef reći "žao nam je nemate iskustva". Zašto ne puste decu da rade ne bi li stekla iskustvo. Radnu naviku. Platu. Penziju. Možda je sve to pusta želja. Možda je lakše ljudima da se povlače u sebe nesvesni kako im drugi ruše svet koji su njihovi preci pokušavali da izgrade godinama.

Predizborna tišina nije važila za internet i društvene mreže pa se često moglo videti kako stranke prozivaju jedni druge. Bilo je i fanatika koji su narušavali privatnost građana i predizbornu tišinu i zvali ljude ne bi li proverili ko će za koga glasati, ali i da ih upute za koga bi trebalo da glasaju.

 

U opštini Paraćin, upisano je 5o 656 birača. Nakon zatvaranja 55 biračkih mesta u opštini Paraćin obrađeni podaci glase: 25 263 važećih listića.

  1. SNS 14 791
  2. SPS 2 773
  3. DS 2 346
  4. URS 1 482
  5. NDS 1 080
  6. Dveri 732
  7. DSS 698
  8. LDP 561

M.S.

Mali oglasi Paraćin