Trka-prezivljavanja

 

Sportski klub ekstremnih sportova "Wild Serbia" iz Valjeva organizuje petu po redu Trku preživljavanja.

Naime, jedna od najekstremnijih trka na Balkanu i jedinstvena trka u svetu održaće se 05. i 06. oktobra na divljim predelima paraćinske opštine, a start je zakazan sa lokaliteta Grza ispred planinarskog doma "Đorđe Živković".

U Trci preživljavanja mogu da učestvuju svi koji sebe smatraju psihofizički spremnim. Trka je internacionalnog karaktera, svake godine se organizuje u različitom delu Srbije i okuplja veliki broj učesnika balkanskih zemalja. Trka preživljavanja se organizuje u tri kategorije: Opstanak, Avantura i Porodica.

„Stazu od 70-tak kilometara potrebno je preći za dva dana u timovima od 2 do 4 člana. To i ne zvuči tako teško, međutim od opreme timovima je dozvoljeno da koriste samo: mapu terena, kresivo za paljenje vatre, nož i odeću koju imaju na sebi. Prolazeći kroz šume, kanjone, livade i jaruge, takmičari se susreću sa raznim preprekama i opasnostima. U ovakvim uslovima potrebno je da sami naprave sklonište, zapale vatru, pronađu ili ulove hranu! Sve ove aktivnosti i domišljatost takmičara se posebno boduju pri ukupnoj oceni pobednika trke.

Pobednik će biti ona ekipa koja sakupi najviše bodova, a poeni se dobijaju za vreme koje je potrebno da se pređe staza, upaljenu vatru, napravljeno sklonište, pribavljenu hranu kao i uspešno rešene specijalne zadatke. Zato je neophodno da svaka ekipa ima foto-aparat kojim će sve te aktivnosti dokumentovati.“

Mali oglasi Paraćin