Pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unapred, u nedelju, 31. marta, u 02:00 sata ujutro počeće letnje računanje vremena, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

 

pomeranje-vremena


Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u ovoj godini počinje poslednje nedelje marta tako što se vreme u 02:00 ujutro pomera za jedan sat unapred i računa kao 03:00 sata. Prema važećem zakonu, letnje računanje vremena u Srbiji završava se poslednje sedmice u oktobru.

 

Cilj pomeranja vremena uglavnom je ušteda električne energije. Letnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

 

Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donet novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

 

Sve evropske zemlje koriste letnje vreme, a datum pomeranja kazaljki različit je od države do države.

 

Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

 

Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 država, uglavnom na severnoj hemisferi. Island je jedina evropska zemlja koja ne pomera satove.

Mali oglasi Paraćin