Pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unapred, u nedelju, 31. marta, u 02:00 sata ujutro počeće letnje računanje vremena, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

 

pomeranje-vremena


Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u ovoj godini počinje poslednje nedelje marta tako što se vreme u 02:00 ujutro pomera za jedan sat unapred i računa kao 03:00 sata. Prema važećem zakonu, letnje računanje vremena u Srbiji završava se poslednje sedmice u oktobru.

 

Cilj pomeranja vremena uglavnom je ušteda električne energije. Letnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

 

Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donet novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

 

Sve evropske zemlje koriste letnje vreme, a datum pomeranja kazaljki različit je od države do države.

 

Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

 

Prelazak na letnje i zimsko vreme prvi put je zabeleženo 1916. godine u zemljama na severu Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 država, uglavnom na severnoj hemisferi. Island je jedina evropska zemlja koja ne pomera satove.

Mali oglasi Paraćin

Domaći gusti sok od breskve, napravljen od najbolj ...
Prodajem lovačku kameru fotoklopku odlična za sve ...