Poznati Paraćinci

marko šelić marčeloMarko Šelić Marčelo (Paraćin, 22.01.1983) ima običaj da ispravi novinare kada ga pred intervju najave kao „svestranog momka“: „Taj kompliment pripada nekome ko je istovremeno i astrofizičar i stolar i ginekolog. Sve moje aktivnosti tiču se jednog istog: bavljenja pisanjem. A sve što pišem je o ljudima, psima i mišima.“ To čini kroz prozu, novinske kolumne i muziku.

Po struci bi bio profesor srpskog jezika i književnosti, da ga od toga ne deli još koji ispit. Objavio je četiri studijska albuma - De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Treću stranu medalje (2008) i Decu i Sunce (zajedno sa svojom grupom Filter, 2010), te  roman Zajedno sami (2008), zbirku raznovrsnih tekstova O ljudima, psima i mišima (2009) i stotinak kolumni za razne redakcije. Posebnu pažnju javnosti skrenuo je tekstovima svojih pesama, kojima je zavredeo priznanja poput nagrade TV Metropolis (najbolja pesma) i Davorin za 2006. i 2009. godinu (najbolji urbani/rock album), a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World chart express evropskog MTV-a.

marko šelić marčeloPrvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a, koja se uzimala za najrelevantniju u zemlji kada je alternativna muzika u pitanju. Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici,ali i u Huperu, gde je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova. Učestvovao je u više akcija REX-a, Centra za nenasilje i Centra za ratnu traumu, na temu tolerancije među narodima ex-Yu i delovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih. Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a roman Zajedno sami dobio je Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. Pozorište DADOV adaptiralo ga je u u predstavu 2010. Iste godine, časopis The Men proglašava autora „čovekom godine“ u kategoriji New Idol.

2012. godine pesmom Čep uključuje se u akciju borbe protiv trgovine ljudima i radne eksploatacije, pokrenutu od strane NVO Astra.

malterego marceloObjavljuje osmo izdanje romana Zajedno sami, kome je priključena i dramatizacija, te novi roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica, čime započinje trilogiju na kojoj će raditi narednih nekoliko godina.

Prvi tiraž rasprodat je tokom 57. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Pisci o romanu Malterego

Super urbana proza uz poigravanje sa elementima raznih popularnih žanrova. Roman pun nasilja koji iskazuje prezir prema nasilju i nostalgičnu želju za rok kulturom koja se, poput nekadašnjeg novog talasa, zasnivala na ljubavi i razumevanju.

David Albahari


Proučavajući pronicljivim pristupom rođenog psihologa razne ekstremne karaktere i njihove međuodnose, Marko Šelić ponire do zadivljujućeg nivoa u mračne ponore prirode ljudi uopšte i čoveka pojedinačno. Pakovanjem te praktične filozofije u jezivi zaplet dostojan najboljih epizoda Dilana Doga i potcrtavajući to pop-kulturnim svetonazorom i originalno komponovanim tekstom, Šelić nudi zavodljiv mamac za nastajući serijal. A oštrinu progutane udice ćete osetiti tek duboko u stomaku.

Pavle Zelić


Ovaj je roman koliko fiktivan toliko i stvaran izveštaj iz samog središta života još jedne pogubljene generacije. I ta generacija, kao i mnoge prethodne, pokušava da sa neizvesnim ishodom, uprkos grbavoj stvarnosti koja stalno opovrgava svaki plemeniti napor, kroz umetnost osmislotvori svoje vreme. Verujem i ovom Šelićevom romanu, zato što se u njemu ne docira, ne izmišlja radi izmišljanja, već pre svega nepretenciozno svedoči o mnogim, mahom tegobnim iskušenjima koja se ljudima u ovoj zemlji svakodnevno sručuju na glavu. Reč je o duhovitoj, na trenutke crnohumornoj, dobro pisanoj, formalno intrigantnoj, čak otkačenoj multižanrovskoj knjizi, koja jezikom današnjeg mladog, obrazovanog i očajnog sveta prikazuje život u njegovom punom vidu, ali i u neizbežnom izobličenju, što je privodi dubljoj, upravo književnoj istini.


Mihajlo Pantić


Svojim novim romanom Marko Šelić donosi u srpsku književnost inovativan pristup i svežinu. Ova knjiga je mozaik satkan od britkih dijaloga, zavodljivog zapleta, lucidnih ideja, referenci na pop-kulturu, roman-lavirint koji će vas povesti u skrivene odaje ljudske psihe i njenih mračnih uglova i iz koga će vas pisac izvesti spasonosnom dozom humora i ljudskosti. Svako će Malterego čitati i tumačiti na svoj način. Neko će u njemu videti preciznu vivisekciju naše loše prošlosti i ništa bolje sadašnjosti, nekome će biti hronika jedne izgubljene generacije, nekome strip-scenario koji je metastazirao u oblik višeg reda, nekome dijagnoza za sve bolesti našeg društva, ali svi će na kraju u njemu prepoznati samo jedno - prokleto dobru priču.


Dejan Stojiljković

malterego

Mali oglasi Paraćin

Prodajem lovačku kameru fotoklopku odlična za sve ...
Prodajem NOVU ne koriscenju nadzornu kameru od jed ...
Domaći gusti sok od breskve, napravljen od najbolj ...
Poliranje farova, 1500 dinara za oba fara. Marko V ...
Potrebne radnice za branje malina. Iskustvo je pož ...