Poznati Paraćinci

marko šelić marčeloMarko Šelić Marčelo (Paraćin, 22.01.1983) ima običaj da ispravi novinare kada ga pred intervju najave kao „svestranog momka“: „Taj kompliment pripada nekome ko je istovremeno i astrofizičar i stolar i ginekolog. Sve moje aktivnosti tiču se jednog istog: bavljenja pisanjem. A sve što pišem je o ljudima, psima i mišima.“ To čini kroz prozu, novinske kolumne i muziku.

Po struci bi bio profesor srpskog jezika i književnosti, da ga od toga ne deli još koji ispit. Objavio je četiri studijska albuma - De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Treću stranu medalje (2008) i Decu i Sunce (zajedno sa svojom grupom Filter, 2010), te  roman Zajedno sami (2008), zbirku raznovrsnih tekstova O ljudima, psima i mišima (2009) i stotinak kolumni za razne redakcije. Posebnu pažnju javnosti skrenuo je tekstovima svojih pesama, kojima je zavredeo priznanja poput nagrade TV Metropolis (najbolja pesma) i Davorin za 2006. i 2009. godinu (najbolji urbani/rock album), a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World chart express evropskog MTV-a.

marko šelić marčeloPrvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a, koja se uzimala za najrelevantniju u zemlji kada je alternativna muzika u pitanju. Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici,ali i u Huperu, gde je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova. Učestvovao je u više akcija REX-a, Centra za nenasilje i Centra za ratnu traumu, na temu tolerancije među narodima ex-Yu i delovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih. Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a roman Zajedno sami dobio je Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. Pozorište DADOV adaptiralo ga je u u predstavu 2010. Iste godine, časopis The Men proglašava autora „čovekom godine“ u kategoriji New Idol.

2012. godine pesmom Čep uključuje se u akciju borbe protiv trgovine ljudima i radne eksploatacije, pokrenutu od strane NVO Astra.

malterego marceloObjavljuje osmo izdanje romana Zajedno sami, kome je priključena i dramatizacija, te novi roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica, čime započinje trilogiju na kojoj će raditi narednih nekoliko godina.

Prvi tiraž rasprodat je tokom 57. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Pisci o romanu Malterego

Super urbana proza uz poigravanje sa elementima raznih popularnih žanrova. Roman pun nasilja koji iskazuje prezir prema nasilju i nostalgičnu želju za rok kulturom koja se, poput nekadašnjeg novog talasa, zasnivala na ljubavi i razumevanju.

David Albahari


Proučavajući pronicljivim pristupom rođenog psihologa razne ekstremne karaktere i njihove međuodnose, Marko Šelić ponire do zadivljujućeg nivoa u mračne ponore prirode ljudi uopšte i čoveka pojedinačno. Pakovanjem te praktične filozofije u jezivi zaplet dostojan najboljih epizoda Dilana Doga i potcrtavajući to pop-kulturnim svetonazorom i originalno komponovanim tekstom, Šelić nudi zavodljiv mamac za nastajući serijal. A oštrinu progutane udice ćete osetiti tek duboko u stomaku.

Pavle Zelić


Ovaj je roman koliko fiktivan toliko i stvaran izveštaj iz samog središta života još jedne pogubljene generacije. I ta generacija, kao i mnoge prethodne, pokušava da sa neizvesnim ishodom, uprkos grbavoj stvarnosti koja stalno opovrgava svaki plemeniti napor, kroz umetnost osmislotvori svoje vreme. Verujem i ovom Šelićevom romanu, zato što se u njemu ne docira, ne izmišlja radi izmišljanja, već pre svega nepretenciozno svedoči o mnogim, mahom tegobnim iskušenjima koja se ljudima u ovoj zemlji svakodnevno sručuju na glavu. Reč je o duhovitoj, na trenutke crnohumornoj, dobro pisanoj, formalno intrigantnoj, čak otkačenoj multižanrovskoj knjizi, koja jezikom današnjeg mladog, obrazovanog i očajnog sveta prikazuje život u njegovom punom vidu, ali i u neizbežnom izobličenju, što je privodi dubljoj, upravo književnoj istini.


Mihajlo Pantić


Svojim novim romanom Marko Šelić donosi u srpsku književnost inovativan pristup i svežinu. Ova knjiga je mozaik satkan od britkih dijaloga, zavodljivog zapleta, lucidnih ideja, referenci na pop-kulturu, roman-lavirint koji će vas povesti u skrivene odaje ljudske psihe i njenih mračnih uglova i iz koga će vas pisac izvesti spasonosnom dozom humora i ljudskosti. Svako će Malterego čitati i tumačiti na svoj način. Neko će u njemu videti preciznu vivisekciju naše loše prošlosti i ništa bolje sadašnjosti, nekome će biti hronika jedne izgubljene generacije, nekome strip-scenario koji je metastazirao u oblik višeg reda, nekome dijagnoza za sve bolesti našeg društva, ali svi će na kraju u njemu prepoznati samo jedno - prokleto dobru priču.


Dejan Stojiljković

malterego

Mali oglasi Paraćin