Maturski ples se poslednjih godina izvodi na platou u centru Paraćin, ali i širom Evrope, gde učenici završnih godina srednjih škola, igraju uz istu muziku, unapred uvežbane korake.

 

maturski-ples1

 

Maturski ples, je spajanje svih učenika, i njihova sinhronizacija, ne bi li se svi zajedno oprostili od srednje škole. Kako se teži svemu što evropska unija nudi, ovaj vid spajanja je jedan interesantan projekat koji poštuju mnogi profesori, kako širom Evrope, tako i u Srbiji, pa i u našem gradu.

Danas, na dan letnjeg Svetog Nikole, maturanti tačno u podne otpočinju svoj ples, svoju igru, koja ih kroz smeh i šale vodi ka završetku jednog lepog perioda njihovog detinjstva. Veliki broj učenika, podeljenih po odeljenjima, učestvuje u maturskom plesu, uglavnom u parovima dečaka i devojaka.

Na ovaj način, paraćinski maturanti se pridružuju međunarodnoj manifestaciji PLES SA EVROPOM.

 

maturski-ples11

 

Uz muziku , plesači stoje jedni naspram drugih i najpre izvode poklon plesača, zatim poklon parova, lanac, ukrštanje, levi okret, lanac plesačica, promenadu, desni okret, a sve su to nazivi pokreta, koje su učenici uvežbavali poslednjih meseci. Učenici naših srednjih škola podeljeni po odeljenskim zajednicama štampaju majice sa znakom odeljenja, i imenima ili nadimcima učenika, pa se svako odeljenje razlikuje po boji, što ovaj ples dodatno ukrašava i čini ga raznolikim.

Igra traje 6 minuta, a cilj je svakako kroz muziku i ples, svetu prikazati da ne postoje granice, razlike, nasilje, već da se promoviše mir i zajedništvo, kao zajednika želja čovečanstva. Nakon maturskog plesa, ostaju maturske večeri, koje se proslavljaju u hotelu Petrus, tradicionalno, dugi niz godina u našem gradu.

Polaganje maturskih ispita je veća muka, kao i prijemnih ispita za one koji žele da upišu fakultet.

Prošlogodišnji rekord maturanata koji su igrali maturski ples iz različitih gradova je bio 33. 202, a veliki broj gradova je prošle godine bio poplavljen pa nisu svi igrali u istom terminu. Na ovom linku možete pogledati fotografije maturanta u Paraćinu 2013 godine.

Fotografije maturskog plesa maturanata 2015 godine Paraćin

 

M.S.

Mali oglasi Paraćin