pisma-iz-srbijeU prostojima kulturnog centra u Paraćinu, 27. Marta 2014. Godine održana je promocija knjige "Pisma iz Srbije".  "Pisma iz Srbije" je zbirka kolumni Bojana Ljubenovića, koje su objavljene u periodu od 2011. do 2013. godine na stranama humora u dnevnom listu "Večernje novosti". Knjiga obuhvata 101 pismo koje Bojanov izmišljeni stranac piše svojima u inostranstvu, i na satiričan način prikazuje srpske običaje, kulturu, odevanje, političku situaciju, i ljude koji žive u njoj. Knjigu je objavio Evropski pokret prijateljstva, a recezent Dejan Milojević je izneo svoje utiske o knjizi:
„Primiti pismo je poput nenajavljene posete, a poštar mu dođe nešto kao agent neprijatnog iznenađenja.“ Ove Ničeove reči napisane još krajem 19. veka (umro je 1900. godine, kao i Oskar Vajld, uostalom) na najbolji način nagoveštavaju moguće i izvesno iznenađenje koje će doživeti kreatori naše nevesele (čitaj: tragične) stvarnosti kada vide kako izgleda Srbija danas viđena nevinim očima Bojana Ljubenovića, autora knjige Pisma iz Srbije, koji je bio dovoljno oštrouman i literarno lucidan da shvati kako epistolarna forma pruža skoro neograničene mogućnosti i za gorku, razarajuću satiru kao i za krajnje intimističku, bolje reći utešiteljsku, a svakako izlečiteljsku poruku: čovek i njegova egzistencija jesu i moraju biti prevashodna briga svakog društva ma koliko se svaka država, a naša posebno, trudila da silom nameće moralne norme uvezene iz ko zna kakvog izvora i teorijsko – filozofskih škola, raznih izama, tih duhovnih španskih čizama i Prokrustovih postelja u koje ne možemo svi stati a da nekoga ne skrate za noge a pojedine, bogami, i za glavu. "
Bojan Ljubenović, kao već dokazani satiričar, uređuje čuvenu rubriku TRN na stranicama Večernjih Novosti, Bojan je nagrađivan za zbirke aforizama i satirične priče.

Bojan Ljubenović (Beograd, 1972) – Knjige: „Pisma iz Beograda“, aforizmi (1998); „Pocepani suncobran“, aforizmi o deci (2002); „Beograd, live“, aforizmi o Beogradu (2006); „Triput sečem i opet kratko“, satirične priče (2009); „Smejalice“, aforizmi za decu i detinjaste (2012); „Ljubav za poneti“, aforizmi o ljubavi (2013); i, „Pisma iz Srbije“ (2014). Zastupljen je u zbirci kratkih antiratnih priča „Legenda za upućene“ (1992). Koautor knjige „Metafore dr Zorana Đinđića“ (2004).

Nagrade: „Mladi jež 2000“, za najboljeg mladog satiričara Jugoslavije; „Zlatna čivija 2007“, za najbolju kratku priču na „Šabačkoj čivijadi”; „Vladimir Bulatović VIB 2007“, nagrada lista „Politika” za doprinos srpskoj satiri; „Zlatna čivija 2008“, za najbolju kratku priču na „Šabačkoj čivijadi”; „Jovan Hadži Kostić 2009“, nagrada lista „Večernje novosti“ za novinsku satiru; „Bronzana čivija 2010“, treća nagrada za aforizme na „Šabačkoj čivijadi“; „Radoje Domanović 2010“, nagrada Udruženja književnika Srbije za knjigu „Triput sečem i opet kratko“.; „Vuko Bezarević 2013“, nagrada za najbolju satiričnu priču na Festivalu u Pljevljima (Crna Gora); i, „Letnji erski kabare Čajetina 2013“, prva nagrada za dečje aforizme.

Prevođen je na italijanski, slovenački, bugarski… Zastupljen u brojnim antologijama satire. Saradnik internet portala ETNA i NjUZ.NET. Više od jedne decenije kao novinar radio u Službi za informisanje Skupštine grada Beograda, bio glavni i odgovorni urednik „Gročanskih novina“, pisao kolumne u „Borbi“ (2002-2004), sarađivao u mnogim listovima…

Vladica Milenković, predstavnik književno - umetničke asocijacije Artija, u saradnji sa kulturnim centrom Paraćin je uspeo da okupi zainteresovane, a muzičku podršku je pružio Đorđe Kocič na gitari. Veče je upotpunjeno smehom i šalom, a knjigu je predstavila Hadži Gordana Vojinović.

M. S.

Mali oglasi Paraćin

Unikatni prstenovi za salvete za sva Vaša veselja ...
Jedna od najljucih chilli papricica na svetu Scorp ...
Popravka hladnjaka i remont pumpi za vodu ...
Prodajem krevet sa fiokom koja može da služi i kao ...
Prodaja stana Vozdovac Hitno   2.0 ,59m2+5m2 ter ...